Τουρκία: Η αμήχανη στιγμή που ο Φιντάν έβαλε «πάγο» στον Μπλίνκεν – ΒΙΝΤΕΟ

Μία αμήχανη στιγμή μεταξύ του Χακάν Φιντάν και του Άντονι Μπλίνκεν κατέγραψαν οι κάμερες, όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποδέχτηκε τον Αμερικανό ομόλογό του, στην Άγκυρα.

Ο Μπλίνκεν διακρίνεται να κάνει μία κίνηση, σαν να ήθελε να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ωστόσο, ο δεύτερος δεν ανταποκρίθηκε και… κράτησε τις αποστάσεις του. Απλά, έδωσε το χέρι του στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για την τυπική χειραψία.

Το σχετικό στιγμιότυπο δημοσιεύει το cnn turk, σχολιάζοντας ότι ο Φιντάν δεν ανταποκρίθηκε στην αγκαλιά του Μπλίνκεν και του κράτησε μόνο το χέρι.

Τις εικόνες σχολιάζουν και χρήστες των social media, σημειώνοντας ότι με βάση την γλώσσα του σώματος, η υποδοχή που επεφύλαξε ο Φιντάν στον Μπλίνκεν μάλλον ήταν… ψυχρότατη.

Δεν προχώρησαν σε δηλώσεις

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Γάζα. Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αμέσως μετά, ο Άντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και την στήριξή τους στο Ισραήλ.

Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Άντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ