Γερμανία – ΗΠΑ: Κατηγορούν την Ρωσία για το κύμα κυβερνοεπιθέσεων που σαρώνει την Δύση

Η Γερμανία κατηγόρησε την Παρασκευή τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις κατά των αμυντικών και αεροδιαστημικών εταιρειών και του κυβερνώντος κόμματός της, καθώς και κατά στόχων σε άλλες χώρες, και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν απροσδιόριστες συνέπειες.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο απέρριψε τις κατηγορίες -που επαναλήφθηκαν από την Τσεχία, το ΝΑΤΟ και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών- χαρακτηρίζοντάς τες “ένα ακόμη μη φιλικό βήμα με στόχο την υποκίνηση αντιρωσικών αισθημάτων στη Γερμανία”.

Η Γερμανία κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο επιτετραμμένο που ασκεί χρέη πρεσβευτή στο Βερολίνο, με αφορμή τις κυβερνοεπιθέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις στη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU. Η APT 28, η ομάδα που φέρεται να ενορχήστρωσε τις επιθέσεις το 2022 και αναφέρεται στην GRU, εκμεταλλεύτηκε ένα άγνωστο έως τότε κενό ασφαλείας στο Microsoft Outlook για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπαίνει σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία μας και τις αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία συνεργάζεται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσει το ρωσικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Η Φέζερ σημείωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους επιθέσεις από τη Ρωσία, ενόψει των ευρωεκλογών και άλλων εκλογικών αναμετρήσεων φέτος. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα υποστεί συνέπειες για τις επιθέσεις, εξαιτίας των οποίων τέθηκαν εκτός λειτουργίας πολλοί γερμανικοί ιστότοποι.

Η APT 28, γνωστή και με την ονομασία Fancy Bear, δρα παγκοσμίως τουλάχιστον από το 2004, κυρίως στον τομέα της κυβερνοκατασκοπίας. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, είναι μια από τις πιο δραστήριες και επικίνδυνες ομάδες κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως.

Και η Ουάσινγκτον

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε σήμερα την πρόσφατη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων στην Ευρώπη και την απέδωσε στη Ρωσία, όπως έκαναν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τσεχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) κατά της Γερμανίας, της Τσεχίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις” που πραγματοποιούνται από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού (GRU) “κατά της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας”.

Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας και στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ