Τουρκία: Έδωσε άδεια για να γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά – Κώτσηρας: «Θετική εξέλιξη»

Κανονικά θα γίνει  η λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου. Νωρίτερα πηγές του Πατριαρχείου είχαν αναφέρει ότι υπήρχε προφορική άδεια των τουρκικών αρχών, για να λειτουργήσει η Μονή το Δεκαπενταύγουστο.

Πηγές Πατριαρχείου: Δόθηκε προφορική άδεια για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει:

«Μετά χαράς ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρας αποφάσεως των τουρκικών αρχών παρεσχέθη άδεια τελέσεως Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 25η Ιουλίου 2023
Εκ της Μ. Πρωτοσυγκελλίας».

Η αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό «όχι» στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά

Με την παραπάνω ανακοίνωση το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να παράσχουν άδεια προκειμένου να τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι όπως και το 2021 ο εορτασμός είχε τελεστεί κανονικά στην αναστηλωμένη Μονή.

Τουρκικό μπλόκο στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές, αρχικά, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά και αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Γ. Κώτσηρας: «Θετική εξέλιξη»

«Η παροχή άδειας τελέσεως πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, με την οποία αναθεωρήθηκε η αρχική απόφαση των τουρκικών Αρχών, είναι μία θετική εξέλιξη, την οποία καλωσορίζουμε», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας σε ανακοίνωσή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ