Τουρκία-“Δημοσιογραφικοί οργανισμοί… μαριονέτες”

Τουρκία-“Δημοσιογραφικοί οργανισμοί… μαριονέτες”

 

Τις συνθήκες εργασίας στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της Τουρκίας και τη λογοκρισία στηλιτεύουν οι δημοσιογράφοι Kate O’Sullivan και Laura Benitez, με άρθρο τους στην ιστοσελίδα του Vice.com.

Οι δύο δημοσιογράφοι έζησαν από πρώτο χέρι τα όσα εξιστορούν στο δημοσίευμά τους, καθώς όπως εξηγούν εργάστηκαν –ή «προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν- στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την παραμονή τους στην Άγκυρα και τη συνεργασία τους με το Anadolu Agency, καθώς όπως οι ίδιοι τονίζουν «η γραμμή του οργανισμού ήταν τόσο έντονα φιλοκυβερνητική» που θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να υποθέσει ότι επρόκειτο για γραφείο Τύπου και όχι για ανεξάρτητο δημοσιογραφικό οργανισμό. Όπως σημειώνουν σε άλλο σημείο, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σε ομιλία του για την ελευθερία του Τύπου, εμφάνισε «αλλοιωμένα στοιχεία» για τους δημοσιογράφους που έχουν φυλακιστεί, κάνοντας λόγο για «πολύ λιγότερους φυλακισμένους από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Επιπλέον, «οι πηγές πληροφόρησης, που συχνά αποτελούν και το δυσκολότερο κομμάτι της δουλειάς ενός δημοσιογράφου, περιορίζονταν στο:

‘Μου το είπε ο υπουργός. Οπότε ναι, είναι αλήθεια’.

Η εξακρίβωση των πηγών δεν κρινόταν αναγκαία. Ενώ, η ‘γραμμή’ του Anadolu σε ό,τι αφορά τους ερευνητές δημοσιογράφους, υπαγορευόταν από την αρχή: ‘μην κάνεις ερωτήσεις. Ποτέ’».

«Λαμβάνουμε την ελευθερία του λόγου ως δεδομένη. Γίναμε δημοσιογράφοι γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ό τι ο Τύπος έχει την ευθύνη να ενημερώνει τους πολίτες-ψηφοφόρους, να ελέγχει την εξουσία και να παρουσιάζει στον αναγνώστη τις σωστές πληροφορίες». Αυτοί είναι και οι λόγοι που παραιτηθήκαν τελικά από το Anadolu–όπως διευκρινίζουν- οι δύο δημοσιογράφοι.

Το πρακτορείο Anadolu, ιδρύθηκε το 1920 και αποτελούσε κάποτε «σημείο αναφοράς της εθνικής υπερηφάνειας της Τουρκίας» σήμερα ωστόσο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «μία ακόμη μαριονέτα του κυβερνώντος κόμματος» καταλήγουν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ