Τουρκία: Ανησυχία για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυτικούς στόχους

Ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς της οικονομίας στην Τουρκία,  ο τουρισμός, πιέζεται ασφυκτικά, καθώς οι χώρες της Δύσης είτε με οδηγίες είτε με προειδοποιήσεις και άλλες ενέργειες θέτουν ζητήματα ασφαλείας για τους πολίτες τους, που ζουν ή επισκέπτονται την χώρα.

Τουρκία: Κλειστό το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη – «Ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος επίθεσης»

Στην δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα, δηλώσεις όπως του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας που παρουσιάζουν τον πρόεδρο Ερτογάν ως διεθνή ειρηνοποιό, μικρή βοήθεια προσφέρουν, καθώς οι δυτικές χώρες προειδοποιούν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν μένοντας στην Τουρκία, όπου θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις, στο επόμενο διάστημα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει το Προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το Βέλγιο με επίσημη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε προειδοποιεί τους Βέλγους πολίτες να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

Ταξιδιωτική οδηγία και από την Βρετανία για την Τουρκία

Η αιτία για τις προειδοποιήσεις των δυτικών χωρών είναι το πολύ τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με πρωταγωνιστή την Τουρκία, μετά από τα επεισόδια που σημειώθηκαν κυρίως στην Σουηδία, όπου αρχικώς φιλοκούρδοι ακτιβιστές κρέμασαν από τα πόδια ομοίωμα του προέδρου Ερντογάν και στη συνέχεια, μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι θα προβάλλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια άλλοι ακτιβιστές έκαψαν το κοράνι. Η τελευταία ενέργεια κλιμάκωσε τις αντιδράσεις της Άγκυρας, η οποία επισημοποίησε το βέτο στην Σουηδία, με αποτέλεσμα η τελευταία να ανακοινώσει ότι σταμάτησαν οι συνομιλίες για την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το Βέλγιο

Tην αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία συστήνει το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου σε επισήμανση του στον ιστότοπό του: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες» και με την υποσημείωση «Ασφάλεια».
Ειδικότερα η προειδοποίηση των Βρυξελλών αναφέρει: «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (σε μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας κ.λπ.)».

ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία

Η Γερμανία

Μετά την προειδοποίηση του Βελγίου, το προξενείο της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σήμερα κλειστό εξαιτίας αυξημένης απειλής για επίθεση στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών εκτός από την ανακοίνωση για το προξενείο, προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ, που είναι από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της Πόλης. Το υπουργείο ανέφερε πως η κίνηση να κλείσει το προξενείο έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι άλλες χώρες και η Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν επίσης κλειστά για το κοινό, ανέφερε το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Παρομοίως το βρετανικό προξενείο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, σύμφωνα με μια ταξιδιωτική οδηγία.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ επικαιροποίησαν προχθές, την Δευτέρα την προειδοποίησή τους αναφέροντας συγκεκριμένα την Κωνσταντινούπολη.

Το πόσο ενοχλήθηκε η Άγκυρα, φαίνεται από την αντίδρασή της. Η Άγκυρα εξέδωσε με την σειρά της προειδοποιήσεις για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιθέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ