Γιάννης Σμαραγδής: Γιατί δεν ήθελε να γράψει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου την μουσική για τον «Καβάφη»

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής  ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4» και μίλησε τόσο για την προσωπική ζωή του, όσο και για τις κινηματογραφικές δημιουργίες του.

Ο κ. Σμαραγδής μιλώντας για τη γυναίκα του παραδέχτηκε ότι η αγάπη του για εκείνη τον ώθησε ακόμα περισσότερο στη σκηνοθεσία: “Της έστελνα γράμματα όταν ήμουν στο Παρίσι, σχηματιζόντουσαν ουρές στα καρτοτηλέφωνα. Παντρευτήκαμε σε μικρή ηλικία. Ήμουν μικρός και άφραγκος. Πάντα ήμουν άφραγκος αλλά το άντεξε με δυσκολία. Έγινα σκηνοθέτης για να την κατακτήσω, ήταν η μοίρα μου η Ελένη. Έχω την εντύπωση ότι το σύμπαν είναι πάρα πολύ απλό, οι άνθρωποι είμαστε σύνθετοι”.

Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε για τις τελευταίες στιγμές της αγαπημένης του λέγοντας: “Η Ελένη ήξερε ότι θα φύγει και έφυγε όπως ήθελε. Εμείς δεν προετοιμαστήκαμε, το ήξερε μόνο η Ελένη. Ζήτησε να μπει στη θάλασσα. Εγώ δεν ήμουν προετοιμασμένος, ήταν ξαφνικό, είχε πρόβλημα με την υγεία της αλλά δεν έφυγε από αυτό, έφυγε όπως ήθελε, το είπε το προηγούμενο βράδυ στην ξαδέρφη της. Έδωσα τα πράγματά της όμως κράτησα ένα κόκκινο πανωφόρι που φορούσε”.

Αποκάλυψε, επίσης, την προφητεία ενός αγνώστου για το μέλλον του: «Είχε περάσει κάποιος που πουλούσε εικονισματάκια. Είχε σταματήσει, είδε κάτι παιδιά που παίζανε, με έδειξε και ρώτησε ”τίνος είναι αυτό το παιδί”. Πήγε στη μαμά μου και της είπε όλα αυτά που ήρθαν στη ζωή μου μετά..».

Για τον γνωστό συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου αποκάλυψε πως: «Το 1974 που έκανα τον «Καβάφη» πήγα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, εγώ δεν τον ήθελα να γράψει τη μουσική γιατί τα αριστερά τότε δεν το θέλανε και συνέχισαν να μην το θέλουν και μου έλεγε η γυναίκα μου ότι στον Βαγγέλη θα πας… και μου έκλεισε ραντεβού σε δύο μέρες… Πάω στο Βαγγέλη… Το ραντεβού ήταν για μισή ώρα και κράτησε 4,5 ώρες. Μου λέει “τι θέλετε από εμένα” και του λέω “να μου γράψετε μουσική” και μου λέει “θα σου απαντήσω αύριο”. Με παίρνει την επόμενη μέρα και μου λέει ”εδώ μέσα υπάρχει η ψυχή του ποιητή” και υπογράψαμε συμβόλαιο ενός δολαρίου».

Για τις μεγάλες παραγωγές που έχει κάνει επισήμανε: «Βρεθήκαμε να κάνουμε τεράστιες δουλειές και παραμείναμε να ζούμε με τη σύνταξη της γυναίκας μου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ