Τουρκία: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση του Ερντογάν – Εκτός Ακάρ, Τσαβούσογλου και Σοϊλού

Μετά την τελετή των εγκαινίων στο Μπεστέπε, ο Πρόεδρος Ερντογάν μετέβη στο Μέγαρο Τσάνκαγια. Μετά το επίσημο δείπνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας πήρε τον λόγο και είπε:

«Οι Εκλογές ενισχύουν τη δύναμη της δημοκρατίας μας. Έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία. Εύχομαι οι εκλογές, που έγιναν μάρτυρες πολλών πρωτιών, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δείξει ότι θα συνεχίσει να ρέει στο δικό της μέσο. Η Τουρκία αποφάσισε πώς θα είναι ο επόμενος αιώνας. Η Τουρκία είναι πιο δυνατή σήμερα από χθες. Το μέλλον μας είναι πιο λαμπρό από πριν από τις 28 Μαΐου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες μας που ψήφισαν στις εκλογές. Συγχαίρω και τα αδέρφια μας στο εξωτερικό. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους πολίτες μας που με έκριναν άξιο της Προεδρίας. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους εταίρους μας στη Λαϊκή Συμμαχία. Και πάλι, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μας τίμησαν».

Στη συνέχεια προχώρησε στην ανακοίνωση των ονομάτων. Από την νέα κυβέρνηση λείπουν ηχηρά ονόματα, όπως Τσαβούσογλου, Ακάρ, και Σποϊλού.

Η νέα κυβέρνηση

Αντιπρόεδρος:  Τζεβντέτ Γιλμάζ

Υπουργός Εξωτερικών:  Χακάν Φιντάν

Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλικαγιά

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων:  Αλπασλάν Μπαϊρακτάρ

Υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας:  Μεχμέτ Σιμσέκ

Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής:  Μεχμέτ Οζασεκί

Υπουργός Υγείας:  Φαχρετίν Κότσα

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:   Μεχμετ Νούρι Ερσόι

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού:  Οσμάν Ασκίν Μπακ

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών:  Μαχινούρ Εζντερίμ Γκιεκτάς

Υπουργός Γεωργίας και Δασών:  Ιμπραχίμ Γιουμάχ

Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας:   Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών:  Αμπντουλκαντίρ Ουράλογκλου

Υπουργός Εθνικής Παιδείας:  Γιουσούφ Τεκίν

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:  Βεντάτ  Ισικάν

Οι ευχαριστίες στο παλιό υπουργικό Συμβούλιο

«Θα συνεχίσουμε να περπατάμε ώμο με ώμο με τους αδελφούς και τους φίλους μας στις τουρκικές δημοκρατίες. Δεν θα φέρουμε σε δύσκολη θέση κανέναν από τους αδελφούς μας που έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους στη χώρα μας. Βιώνουμε τη χαρά να μας πλήττει η εύνοια των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων μας. Αυτό μας βάζει μεγάλη ευθύνη. Όπως δεν έχουμε αδιαφορήσει για την εμπιστοσύνη του λαού μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αυτή την εμπιστοσύνη σε βάρος της ζωής μας από εδώ και στο εξής. Θα εργαστούμε για την ενότητα, την αδελφοσύνη και την ευημερία των 85 εκατομμυρίων, ανεξάρτητα από εμπόδια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τα πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου με τα οποία έχουμε συνεργαστεί μέχρι τώρα. Ως βουλευτής 28ης θητείας εύχομαι καλή επιτυχία στους φίλους μας που θα συνεχίσουν το έργο τους στην Ανώτατη Συνέλευση. Έγραψαν ιστορία ως τα πρώτα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του προεδρικού κυβερνητικού συστήματος», κατέληξε ο Ερντογάν.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών

Στην κρίσιμη για την υπό πίεση τουρκική οικονομία, θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Ερντογάν επέλεξε τον Μεχμέτ Σιμσέκ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, Ο Σιμσέκ χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους επενδυτές από την εποχή που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009 και 2018. Ο διορισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από τα χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν, πολιτικής που ως γνωστόν περιλάμβανε την εμμονή σε χαμηλά επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον έντονο κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ,  είναι οπαδός της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων.

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Τα άλλα υπουργεία

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας. Ο 69χρονος Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις επί 49 χρόνια, διορίστηκε στη θέση του αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας. Ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εισβολών της Τουρκίας στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε επίσης τις επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί και στο Ιράκ.

Αντιπρόεδρος διορίστηκε ο Τσεβντέτ Γιλμάζ – μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – ενώ υπουργός Άμυνας ανέλαβε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μέχρι πρότινος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Στο υπουργείο Ενέργειας τοποθετήθηκε επικεφαλής ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ σε αυτό του Εσωτερικών ο Αλί Γιερλίκαγια.

Εκτός υπουργικού συμβουλίου έμειναν ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ