Ιταλία: Θρίλερ κατασκόπων θυμίζει το ναυάγιο στην λίμνη Ματζόρε

Θρίλερ κατασκόπων θυμίζει η υπόθεση του σκάφους που βυθίστηκε στη λίμνη Ματζόρε, στην Ιταλία, στις 28 Μαΐου, όταν πνίγηκαν δύο πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και ένας συνταξιούχος πράκτορας της Μοσάντ, αλλά και η Ρωσίδα σύζυγος του καπετάνιου.

Τα θύματα ήταν μεταξύ των 23 ατόμων που επέβαιναν στο μικρό σκάφος που ξεκίνησε να κάνει κρουαζιέρα στη λίμνη. Ωστόσο μια σειρά από γεγονότα σχετικά με την υπόθεση έχουν προκαλέσει εικασίες για το τι ακριβώς συνέβη.

Η λίμνη Ματζόρε και η ακτογραμμή της χωρίζονται μεταξύ των ιταλικών περιοχών της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε από την μια, και του ελβετικού καντονίου,  Τιτσίνο.  Το γεγονός ότι στην Λομβαρδία βρίσκονται πολλές εταιρείες που παράγουν τεχνολογία, στρατιωτική και πολιτική συμβάλλει στο θρίλερ, πολύ περισσότερο καθώς η γειτονική Ελβετία θεωρείται χώρα διέλευσης για πολλούς κατασκόπους. Κάποιοι από τους ανθρώπους στο σκάφος,   είχαν διαμερίσματα και σπίτια εκεί.

Ορισμένες αναφορές λένε ότι η βόλτα με το πλοίο ήταν ένα αθώο ταξίδι αναψυχής. Ωστόσο πολλά μεγάλα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ήταν μια μυστική συνάντηση εργασίας μεταξύ Ιταλών και Ισραηλινών πρακτόρων.  Ο εισαγγελέας Carlo Nocerino έχει αναλάβει να μάθει τι συνέβη. Λέει ότι 13 από τους επιβαίνοντες ήταν Ιταλοί πράκτορες και οκτώ ήταν Ισραηλινοί πράκτορες, εκτός από τον καπετάνιο, Κλαούντιο Καρμινάτι, και τη Ρωσίδα σύζυγό του.

Η κρουαζιέρα σχεδιάστηκε με αφορμή τα γενέθλια κάποιου από τους επιβάτες του πλοίου. Το σκάφος των 15 μέτρων ήταν μια εύστοχη επιλογή – ονομαζόταν «Good…uria», ένα παιχνίδι με λέξεις που σημαίνει «ευχαρίστηση».

Η κακοκαιρία

Αλλά αυτό το σκάφος έπεσε ξαφνικά σε μια σφοδρή καταιγίδα με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 70 χιλιομέτρων την ώρα. «Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, μια “αποκάλυψη” έπεσε πάνω μας», ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο καπετάνιος Καλούντιο Καρμινάτι περιέγραψε το περιστατικό, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. «Η βάρκα ανατράπηκε αμέσως και πέσαμε στο νερό».

Ο Καρμινάτι είπε στους ερευνητές ότι δεν είχε προβλεφθεί κακοκαιρία. Το σκάφος ήταν ακόμα στη λίμνη μετά την προγραμματισμένη ώρα επιστροφής. Οι έρευνες σχετικά με τον καπετάνιο, μένει να αναδείξουν πιθανά αδικήματα στην πρόκληση του ναυαγίου αλλά και αν ευθύνεται για πιθανή ανθρωποκτονία ο Καρμινάτι.

«Έγιναν καπνός» οι επιζήσαντες

Μια άλλη πτυχή του μυστηρίου είναι ότι, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι επιζώντες της καταστροφής έσπευσαν να φύγουν αμέσως μετά. Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι οι επιζώντες μάζεψαν γρήγορα τα υπάρχοντά τους από τα δωμάτια του ξενοδοχείου τους και από το νοσοκομείο όπου είχαν λάβει θεραπεία και εξαφανίστηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος μπορεί να ήταν υπερφορτωμένο και ο καπετάνιος να μην μπορούσε να το χειριστεί κατάλληλα όταν χάλασε ο καιρός.

(Πηγή- Φωτό: BBC)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ