Το θωρακισμένο τρένο του Κιμ έφτασε στην Ρωσία – Οι πρώτες επαφές

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε σήμερα τα σύνορα της χώρας του με την Ρωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι δύο ηγέτες δεν πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ρωσία. Ο Κιμ ταξίδεψε στην Ρωσία με το ιδιωτικό του βαριά θωρακισμένο, αλλά γεμάτο πολυτέλειες τρένο, το οποίο είναι βαμμένο στο πράσινο χρώμα της ελιάς, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι τον Κιμ συνοδεύουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας και του στρατού.

Βίντεο που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση δείχνει τον Κιμ ντυμένο με κοστούμι να κατεβαίνει χαμογελώντας από το τρένο σ’ ένα κόκκινο χαλί σ’ έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ρωσική Άπω Ανατολή όπου το υποδέχεται μια επίσημη αντιπροσωπεία. Μια στρατιωτική μπάντα που είχε παραταχθεί στην πλατφόρμα του σταθμού άρχισε να παιανίζει λίγο αργότερα.
Πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς πως, φθάνοντας στη Ρωσία, ο Κιμ βγήκε από το τρένο του για να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους στο ρωσικό μεθοριακό σταθμό του Χάσαν, πριν συνεχίσει το ταξίδι του.

Το Χάσαν είναι ένας μικρός οικισμός στη ρωσική Άπω Ανατολή, στο σημείο όπου Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα έχουν κοινά σύνορα. Σε βίντεο, που μεταδόθηκε από το κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-1, εικονίζονται πράσινα βαγόνια αμαξοστοιχίας και μια σιδηροδρομική μηχανή των Ρωσικών Σιδηροδρόμων να περνούν μια γέφυρα πάνω από ποτάμι.
Μία ρωσική πηγή που γνωρίζει τα της επίσκεψης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Κιμ έφθασε σήμερα το πρωί, αφήνοντας το τρένο του για να συναντήσει Ρώσους αξιωματούχους στο Χασάν, την κύρια σιδηροδρομική πύλη προς τη ρωσική Άπω Ανατολή, πριν συνεχίσει τη διαδρομή του. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Όλεγκ Κοζεμιάκο, κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Πριμόρσκι της Ρωσίας, δείχνει τον Κιμ, καθισμένο σε μια μεγάλη λευκή καρέκλα, να συνομιλεί με μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Καζλόφ, υπουργό φυσικών πόρων της Ρωσίας.

Ο Κοζεμιάκο δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία συζήτησε το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν εφέτος κοινά τουριστικά προγράμματα και έργα στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με την Πιονγιάνγκ.


Ο Κιμ ο οποίος δεν ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, έχει πραγματοποιήσει μόλις επτά ταξίδια εκτός της χώρας του και έχει περάσει δύο φορές τα ενδοκορεατικά σύνορα στα 12 χρόνια της εξουσίας του. Τέσσερα από αυτά τα ταξίδια έγιναν στον κύριο πολιτικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, την Κίνα.

Νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει τις δύο χώρες να μην καταλήξουν σε συμφωνία προμήθειας βορειοκορεατικών όπλων στην Ρωσία. Ωστόσο οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.  «Όπως γνωρίζετε, στις σχέσεις με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας, όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ. «Στα συμφέροντα των δυο χωρών μας θα επικεντρωθούμε λοιπόν».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο διαβεβαίωσε πως η Μόσχα είναι διατεθειμένη να ενημερώσει τη Νότια Κορέα σχετικά με την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε περίπτωση που της ζητηθεί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Έχουμε πρεσβεία της Νότιας Κορέας στη Μόσχα· αν το επιθυμούν, μπορούμε να τους δώσουμε τις διαθέσιμες πληροφορίες», είπε ο κ. Ρουντένκο.  Πρόσθεσε επίσης ότι η Μόσχα έχει και θα συνεχίσει να έχει επαφές με τη Σεούλ, εμπορικό εταίρο της, και ότι τα δύο κράτη «έχουν κοινά συμφέροντα», πιο συγκεκριμένα «τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βορειοανατολική Ασία και στην κορεατική χερσόνησο».
Επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν πως ο κ. Κιμ αναχώρησε προχθές Κυριακή με τρένο από την Πιονγκγιάνγκ για να επισκεφτεί τη Ρωσία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κιμ στην Ρωσία αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ