Το Τελ Αβίβ χαρακτηρίζει δικτάτορα τον Ερντογάν – Πώς Τούρκοι και Ισραηλινοί προσπαθούν να παρακάμψουν το «μπλόκο» στις εμπορικές συναλλαγές

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο  Ισραέλ Κατζ επέκρινε την κίνηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να απαγορεύσει, χθες, όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, λέγοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και ότι είναι “ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας”.

Η απόφαση του Ερντογάν είναι είναι το ισχυρότερο βήμα της Άγκυρας μετά από μήνες έντονης κριτικής στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, η οποία έχει ερημώσει την Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν προχώρησε στην απόφαση αφού δέχτηκε πολλές εγχώριες πιέσεις να προχωρήσει σε απτά μέτρα εναντίον του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής μπροστά στους «ισραηλινούς βομβαρδισμούς των ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία ανακοινώθηκε χθες, έχει στόχο να “αναγκάσει’ τη χώρα αυτή να δεχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

“Λάβαμε ορισμένα μέτρα για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να δεχθεί μια εκεχειρία και να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται (στη Γάζα), δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν ενώπιον επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. “Θα παρακολουθούμε τις συνέπειες του μέτρου που λάβαμε σε συνεργασία με τους κύκλους των επιχειρηματιών μας”, τόνισε.

Η αναστολή των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με το Ισραήλ θα συνεχιστεί έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα καθώς και η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ.

Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα οδήγησε την Τουρκία στην αναστολή του εμπορίου, δήλωσε ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του Απριλίου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023.

Οι κορυφαίες τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ είναι ο χάλυβας, τα οχήματα, τα πλαστικά, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα μηχανήματα, ενώ στις εισαγωγές κυριαρχούν τα καύσιμα, ύψους 634 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με τα τουρκικά εμπορικά στοιχεία.

Οι σκέψεις για παράκαμψη της απαγόρευσης

Η τράπεζα της Wall Street JPMorgan δήλωσε ότι η διακοπή μπορεί να αυξήσει οριακά τις πιέσεις στις τιμές των προϊόντων στο Ισραήλ βραχυπρόθεσμα.  Τέσσερις Τούρκοι εξαγωγείς δήλωσαν στο Reuters ότι η κίνηση τους αιφνιδίασε και άφησε όσους είχαν σταθερές παραγγελίες να αναζητούν τρόπους να στείλουν αγαθά στο Ισραήλ μέσω τρίτων χωρών.

Ο Katz δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές αγνοεί τις εμπορικές συμφωνίες, προσθέτοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι το Ισραήλ θα εργαστεί προς την κατεύθυνση εναλλακτικών λύσεων για το εμπόριο με την Τουρκία.

Ωστόσο, ο Meltem Saribeyoglu-Skalar, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Μαρμαρά, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι πιθανότατα ένα νομικό αντίμετρο της Τουρκίας κατά των ισραηλινών παραβιάσεων των παγκοσμίως αποδεκτών κανόνων του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα.

Η Τουρκία έχει καταγγείλει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, έχει στείλει χιλιάδες τόνους βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας και, αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ