Το σκάνδαλο και η πρόταση μομφής κατά του Ρέντσι

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ρέντσι πρόκειται να καταθέσει το κίνημα Πέντε Αστέρων, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της βουλής και στέλεχος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η πρόταση μομφής συνδέεται με την παραίτηση της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Παραγωγικής Δραστηριότητας Φεντερίκα Γκουίντι, η οποία φέρεται να ευνόησε τον σύντροφό της Τζανλούκα Τζεμέλι, επιχειρηματία και σύμβουλο πετρελαϊκών εταιριών, με ειδικά μέτρα που συμπεριελήφθησαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

Σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, ο Τζεμέλι είχε παρουσιάσει την πρώην υπουργό σε ανώτατο ιθύνοντα της πετρελαϊκής εταιρίας Total, με την οποία ο ίδιος συνεργαζόταν ως σύμβουλος. Την πρόταση μομφής των Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υπερψηφίσει και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία ζήτησε την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για το «σοβαρότατο αυτό θέμα».

Προβεβλημένα στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι απαντούν όμως ότι το όλο θέμα έκλεισε με την παραίτηση της Φεντερίκα Γκουίντι, «η οποία επέδειξε υποδειγματική αίσθηση του καθήκοντος και σεβασμού των κρατικών θεσμών».

Πολλοί σχολιαστές περιμένουν να διαπιστώσουν αν στην όλη υπόθεση πρόκειται να εμπλακεί και η υπουργός αρμόδια για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις με το κοινοβούλιο Μαρία Έλενα Μπόσκι, η οποία -βάσει τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Γκουίντι που έχουν ηχογραφηθεί από τους εισαγγελείς- φέρεται να είχε λάβει γνώση της τροπολογίας που έπρεπε να ευνοήσει την επαγγελματική δραστηριότητα του Τζανλούκα Τζεμέλι.

Η Μπόσκι θεωρείται η ισχυρότερη πολιτικός, μετά τον Ρέντσι, στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροαριστεράς. Πέρυσι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτησή της, λόγω της κακοδιαχείρισης της τράπεζας Etruria, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε διορισθεί και ο πατέρας της υπουργού Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποια υπουργός του Ρέντσι παραιτήθηκε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ