Το πρόβλημα των μαθηματικών της 5ης Δημοτικού που τρελαίνει το διαδίκτυο – Μπορείτε να το λύσετε;

Ένα πρόβλημα στα μαθηματικά της 5ης Δημοτικού έγινε viral στο διαδίκτυο. Η ερώτηση, που κοινοποιήθηκε στο Reddit, ζητά από τους μαθητές να υπολογίσουν πόσες σελίδες έχει ένα βιβλίο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Κλάιν διάβασε 30 σελίδες ενός βιβλίου τη Δευτέρα και το ένα όγδοο του βιβλίου την Τρίτη. Ολοκλήρωσε το υπόλοιπο τέταρτο του βιβλίου την Τετάρτη. Πόσες σελίδες υπάρχουν στο βιβλίο;»

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έμειναν άναυδοι από την ερώτηση. Ένας χρήστης σχολίασε: “Και τώρα μπορούμε όλοι να καταλάβουμε γιατί το Are You Smarter Than a 5th Grader? λειτούργησε ως τηλεπαιχνίδι”. Να θυμίσουμε ότι και στην Ελλάδα είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι  «Είσαι πιο έξυπνος από ένα 10χρονο;» με παρουσιάστρια την Σοφία Αλιμπέρτη από την συχνότητα του ΑΝΤ1. “Σήμερα έμαθα ότι θα αποτύχω στα μαθηματικά της πέμπτης δημοτικού”, ανέφερε ένας άλλος .

Η λύση του προβλήματος

Πάντως δεν συμφώνησαν όλοι ότι η ερώτηση ήταν δύσκολη.

“Χωρίς να θέλω να γίνω αγενής, αλλά τι το ενδιαφέρον έχει αυτό”, σχολίασε ένας χρήστης και συμπλήρωσε: “Μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο μαθηματικό πρόβλημα που έχω κάνει στην 5η δημοτικού”.

Κάποιος με διδακτορικό στη μηχανική, με έμφαση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, είπε ότι δεν ήταν δύσκολο να λυθεί. Από τα δεδομένα του προβλήματος, προκύπτει ότι οι 30 σελίδες αντιστοιχούν στα 5/8 του βιβλίου, καθώς την Τρίτη διάβασε ένα 1/8 και την Τετάρτη 1/4 (δηλαδή τα 2/8), διαίρεσε τις 30 σελίδες με το πέντε για να δει πόσο αξίζει το ένα όγδοο (1/8), με την απάντηση να είναι έξι.

Στη συνέχεια κάνοντας τον απλό πολλαπλασιασμό του 8 επί 6, η απάντηση είναι 48, με την εξίσωση να λύνεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ