Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη νέα Κομισιόν

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει σήμερα οριστικά τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που διορίστηκε στο αξίωμα τον Ιούλιο, δυσκολεύτηκε αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τη σύνθεση της ομάδας της, που είναι προγραμματισμένο να αναλάβει τα καθήκοντά της την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Τον Οκτώβριο, η έναρξη της πενταετούς θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάστηκε να αναβληθεί για έναν μήνα, μετά την απόρριψη τριών υποψηφιοτήτων για θέσεις επιτρόπων, πάντως σήμερα η φον ντερ Λάιεν, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, δεν αναμένεται να συναντήσει άλλες αντιστάσεις.

Η Γερμανίδα διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα απευθύνει ομιλία πριν από την τελική ψηφοφορία. Η ομιλία της θα αρχίσει στις 10 το πρωί και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη μία το μεσημέρι [ώρες Ελλάδας]. Η διαδικασία θεωρείται πως έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού κάθε υποψήφιος επίτροπος έχει εγκριθεί σε χωριστές ψηφοφορίες έπειτα από ακροάσεις.

Για την έγκριση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των 751 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) έχουν πάντως ξεκαθαρίσει πως δεν θα ταχθούν υπέρ της σύνθεσης της νέας Κομισιόν.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ