Τίμερμανς: Η Ευρώπη είναι ισχυρή απέναντι στην προσφυγική κρίση

Στον πρώτο χρόνο της θητείας της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε να αντιμετωπίσει μόνον κρίσεις και με την τρέχουσα προσφυγική κρίση η ευρωπαϊκή πολιτική περνά μια βαριά δοκιμασία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ισχυρότερη από αυτή την πρόκληση, και «εάν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την προσφυγική κρίση, τότε όλες οι άλλες κρίσεις θα είναι παιχνιδάκια», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Ο ίδιος, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, θεωρεί  ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου με τη χώρα αυτήν, όχι μόνον για την προσφυγική κρίση, αλλά και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Κατά την άποψή του είναι αναγκαίο να φέρει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός της Τουρκίας, τόσο τη Ρωσία όσο τις ΗΠΑ και το Ιράν για τη συζήτηση της ειρήνης στη Συρία, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο και να μην έρχονται στην Ευρώπη, και αυτό μπορεί να γίνει εάν βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτές τις χώρες, όπου απαραίτητα για αυτό είναι σχολεία, εργασία και ιατρική περίθαλψη.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία με την Τουρκία προβλέπει τη μετεγκατάσταση προσφύγων και ως εκ τούτου είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην έρχονται στην Ευρώπη μέσω των παράνομων διακινητών, αλλά η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να ταυτοποιεί τους πρόσφυγες εκεί όπου βρίσκονται και κατόπιν να τους φέρνει στην Ευρώπη.

Μόνον τότε μπορεί να γνωρίζει κανείς επακριβώς ότι βοηθά τους πραγματικούς πρόσφυγες και μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποτρέψει τον πνιγμό τόσων πολλών ανθρώπων στη Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο Φραντς Τίμερμανς απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για την καθιέρωση ενός «Μίνι Σένγκεν», ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις υπάρχουσες καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόοδος αλλά πολύ αργά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι στην ΕΕ να μην υποστηρίζουν πλέον την πολιτική της στο θέμα του ασύλου.

Παρόλα αυτά ο ίδιος, όπως είπε, δεν πιστεύει σε μια διάλυση της ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ είναι το καλύτερο που υπάρχει, ο ίδιος δεν έχει δει κάτι καλύτερο στην ευρωπαϊκή ιστορία και ως εκ τούτου έχει μεγάλη αξία να καταβληθούν προσπάθειες ώστε αυτή η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε διάλυση της ΕΕ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Άσαντ: Οι αεροπορικές επιδρομές της Βρετανίας είναι παράνομες

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.