Τίλερσον: «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από τη Βόρεια Κορέα ήταν «ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος» και έκανε λόγο περί μιας «νέας κλιμάκωσης της απειλής» που εγείρει η Πιονγκγιάνγκ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η δοκιμή ενός ICBM συνιστά μια νέα κλιμάκωση της (βορειοκορεάτικης) απειλής για τις ΗΠΑ, για τους συμμάχους και εταίρους μας, για την περιοχή και για τον κόσμο», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι ΗΠΑ «δεν θα αποδεχθούν ποτέ η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ είναι «ένα επικίνδυνο καθεστώς» και οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν να ληφθούν «πιο αυστηρά μέτρα» κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο συγκλήθηκε κατεπειγόντως και αναμένεται να συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών για το ζήτημα περί τις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η απόκτηση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου σηματοδοτεί μια καμπή για τη Βόρεια Κορέα και ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια των ΗΠΑ, που έχουν καταστήσει σαφές ότι εναντιώνονται στους στρατιωτικούς στόχους της Πιονγκγιάνγκ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο σχετικά με την προοπτική της απόκτησης ICBM από τη Βόρεια Κορέα ότι αυτό «δεν θα συμβεί».

Στην ίδια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ρεξ Τίλερσον προειδοποίησε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα φιλοξενεί βορειοκορεάτες εργαζόμενους, ή παρέχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ, ή αθετεί τις κυρώσεις του ΟΗΕ «υποθάλπει και συνεργεί με ένα επικίνδυνο καθεστώς».

«Όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ