Τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο-Νετανιάχου – Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο γνωστοποίησε χθες Σάββατο ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για το Ιράν, μετά την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Μόλις μιλήσαμε» και «υπογραμμίσαμε πόση σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή και τις απειλές που εγείρει το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Πομπέο μέσω Twitter, προσθέτοντας πως είναι «πάντοτε ευγνώμων για την απαρασάλευτη υποστήριξη του Ισραήλ» στις αμερικανικές προσπάθειες να «κατανικηθεί η τρομοκρατία».

Το Ιράν ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον φόνο του Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς (η Ιερουσαλήμ στα περσικά) στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Στην ίδια επιδρομή σκοτώθηκε ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ηγετικό στέλεχος της φιλοϊρανικής συμμαχίας παραστρατιωτικών οργανώσεων Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ).

Η εξόντωση του Σουλεϊμανί οδηγεί την Ουάσινγκτον και τους κυριότερους συμμάχους της στην περιοχή, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις πολιτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωση που διένειμε ότι ο Πομπέο τόνισε στον Νετανιάχου την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τραμπ να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, το αμερικανικό προσωπικό, τις εγκαταστάσεις και τους εταίρους των ΗΠΑ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ