Τι προκάλεσε την καταιγίδα που έκανε το Ντουμπάι λίμνη; – Η θεωρία για την «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Η καταιγίδα που έπληξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν αυτή την εβδομάδα έφερε βροχοπτώσεις ρεκόρ που πλημμύρισαν αυτοκινητόδρομους, σπίτια, απέκλεισαν την κυκλοφορία και παγίδευσαν ανθρώπους στα σπίτια τους.

Ντουμπάι: Γάτα δίνει μάχη να σωθεί από την πλημμύρα – Ο φύλακας – άγγελος που την έσωσε 

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ομάν, ενώ ένα άλλο άτομο φέρεται να έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η καταιγίδα είχε χτυπήσει αρχικά το Ομάν την Κυριακή προτού σφυροκοπήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη, κόβοντας το ρεύμα και προκαλώντας τεράστιες διακοπές στις πτήσεις, καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταγράφηκε ρεκόρ βροχόπτωσης 254 χιλιοστών στο Αλ Άιν, μια πόλη που συνορεύει με το Ομάν. Ήταν το μεγαλύτερο σε ένα 24ωρο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1949.

Ντουμπάι
Φωτογραφία: Reuters

Μήπως η «σπορά των νεφών» προκάλεσε την θύελλα;

Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού στην Αραβική Χερσόνησο, που είναι συνήθως γνωστή για το ξηρό κλίμα της ερήμου. Οι θερμοκρασίες του αέρα το καλοκαίρι μπορεί να εκτοξευθούν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου. Αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν δεν έχουν επίσης συστήματα αποχέτευσης για να αντιμετωπίσουν τις έντονες βροχοπτώσεις και οι βυθισμένοι στο νερό δρόμοι δεν είναι ασυνήθιστοι κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

Όπως αναφέρει ανάλυση για τα αίτια στο Reuters, μετά τα γεγονότα της Τρίτης, τέθηκαν ερωτήματα εάν η σπορά των νεφών, μια διαδικασία που διεξάγουν συχνά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τις έντονες βροχοπτώσεις. Η σπορά νεφών είναι μια διαδικασία κατά την οποία χημικές ουσίες εμφυτεύονται στα σύννεφα για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις σε ένα περιβάλλον όπου η λειψυδρία προκαλεί ανησυχία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές της γης, ηγούνται της προσπάθειας για τη δημιουργία νεφών και την αύξηση των βροχοπτώσεων.

Ωστόσο, η μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΑΕ είπε στο Reuters ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επιχειρήσεις πριν από την καταιγίδα.

Τι γίνεται με την κλιματική αλλαγή;

Οι τεράστιες βροχοπτώσεις μάλλον οφείλονταν σε ένα κανονικό καιρικό σύστημα που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί. Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με χαμηλή πίεση στην επιφάνεια είχε λειτουργήσει σαν «συμπίεση» της πίεσης στον αέρα, σύμφωνα με τον Esraa Alnaqbi, ανώτερο μετεωρολόγο στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της κυβέρνησης των ΗΑΕ.

Αυτή η συμπίεση, που εντάθηκε από την αντίθεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών στο επίπεδο του εδάφους και των ψυχρότερων θερμοκρασιών ψηλότερα, δημιούργησε τις συνθήκες για την ισχυρή καταιγίδα, διευκρίνισε. Το «ανώμαλο φαινόμενο» δεν ήταν απροσδόκητο τον Απρίλιο, καθώς όταν αλλάζει η εποχή, η πίεση αλλάζει γρήγορα, είπε, προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα συνέβαλε επίσης στην καταιγίδα.

Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων.

«Οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση με την υπερθέρμανση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταφορά, η οποία είναι η ισχυρή ανοδική τάση στις καταιγίδες, ενισχύεται σε έναν θερμότερο κόσμο», δήλωσε ο Dim Coumou, καθηγητής στο ακραία κλίματα στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι οι βροχοπτώσεις γίνονται πολύ πιο έντονες σε όλο τον κόσμο καθώς το κλίμα θερμαίνεται επειδή μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Ήταν παραπλανητικό να μιλάμε για τη σπορά των νεφών ως την αιτία των έντονων βροχοπτώσεων, τόνισε.

«Η σπορά των νεφών δεν μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα από το τίποτα. Ενθαρρύνει το νερό που βρίσκεται ήδη στον ουρανό να συμπυκνώνεται γρηγορότερα και να ρίχνει νερό σε ορισμένα σημεία. Έτσι πρώτα, χρειάζεστε υγρασία. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχαν σύννεφα» πρόσθεσε.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά» ζεστό νερό στις θάλασσες γύρω από το Ντουμπάι, όπου υπάρχει επίσης πολύ ζεστός αέρας από πάνω, δήλωσε ο Mark Howden, Διευθυντής στο Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας για Κλίμα, Ενέργεια και Λύσεις Καταστροφών.

«Αυτό αυξάνει τόσο τους πιθανούς ρυθμούς εξάτμισης όσο και την ικανότητα της ατμόσφαιρας να συγκρατεί αυτό το νερό, επιτρέποντας μεγαλύτερες χωματερές βροχοπτώσεων όπως αυτό που μόλις είδαμε στο Ντουμπάι». Η Gabi Hegerl, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είπε ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, είναι πιθανό να επιδεινωθούν σε πολλά μέρη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές για πολύ δυνατή βροχή, υπάρχει περισσότερη υγρασία στον αέρα, επομένως βρέχει πιο δυνατά. Αυτή η επιπλέον υγρασία οφείλεται στο ότι ο αέρας είναι θερμότερος, κάτι που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, σχολίασε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ