Τι λένε οι Γερμανοί για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Κριτική στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ασκούν Γερμανοί πολιτικοί και κάνουν λόγο για ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε, μιλώντας νωρίτερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς την Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες». Η κυρία Χαρμς υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψή του δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ καλούν την Ελλάδα να μην απομονωθεί σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Μόσχα.

«Ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σέντερ στη σημερινή «Die Welt» και εκτιμά ότι η Αθήνα θέτει λάθος προτεραιότητες και προσπαθεί καθημερινά να θέσει υπό πίεση τους εταίρους της, αλλά, υποστηρίζει, η αλληλεγγύη τους δεν αποτελεί μονόδρομο.

Ο κ. Φέρμπερ, σε συνέντευξή του στην «Augsburger Allgemeine Zeitung» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τη ρωσική πρόταση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διότι, όπως εκτιμά, εάν η Ρωσία άρει τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ, θα το κάνει επειδή ο Πούτιν θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «οι μέχρι στιγμής γνωστές ελληνορωσικές αποφάσεις είναι τυπικά έτσι ώστε να μην παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, μήπως ο (Αλέξης) Τσίπρας με αυτές τις συμφωνίες θέσει τον εαυτό του σε εξάρτηση από τη Ρωσία».

Διαβάστε επίσης:

“Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά” προειδοποιεί σύμβουλος της Μέρκελ

Bloomberg: Επιστροφή στην πραγματικότητα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ