Θανατική ποινή σε τρομοκράτη

Θανατική ποινή σε τρομοκράτη

Σαουδαραβικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα στην εσχάτη των ποινών τον ηγέτη ενός εξτρεμιστικού πυρήνα, που οι αρχές πιστεύουν ότι βρισκόταν πίσω από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στην πόλη Γιάνμπου της Ερυθράς Θάλασσας, πριν από σχεδόν 10 χρόνια, όταν είχαν βρει το θάνατο 5 δυτικοί.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, άλλα δέκα πρόσωπα που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην επίθεση εκείνη θα εκτίσουν ποινές φυλάκισης 3 ως και κάθειρξης 12 ετών.

Η επίθεση εκείνη, η οποία είχε διαπραχθεί τον Μάιο του 2004, εντασσόταν, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές, σε μια εκστρατεία που είχε εξαπολύσει η αλ Κάιντα για να αποσταθεροποιήσει το βασίλειο, έναν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ. Οι σαουδαραβικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως συνέλαβαν ή σκότωσαν πολλούς εξτρεμιστές το 2006.

Ένοπλοι είχαν δολοφονήσει δύο Αμερικανούς, δύο Βρετανούς κι έναν Αυστραλό στα γραφεία της εταιρείας στην οποία εργάζονταν στην Γιάνμπου, ένα σημαντικό κόμβο της σαουδαραβικής πετρελαϊκής και πετροχημικής βιομηχανίας.

Το SPA δεν κατονόμασε τον άνδρα ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο ούτε τους άλλους καταδικασθέντες, αναφερόμενο σε αυτούς μόνον με αριθμούς. «Ο ύποπτος υπ’ αριθμόν ένα καταδικάστηκε διότι συμμετείχε μαζί με τον τρομοκρατικό πυρήνα που διέπραξε την επιχείρηση αυτοκτονίας σε μία από τις εταιρείες στην Γιάνμπου», μετέδωσε το πρακτορείο, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την θέση του στον πυρήνα αυτό.

Τα άλλα μέλη της ομάδας καταδικάστηκαν για ήσσονες κατηγορίες, ανάμεσά τους το ότι υποδέχθηκαν έναν από τους δράστες της επίθεσης όταν παρείσδυσε στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας από τη γειτονική Υεμένη.

Οι καταδικασθέντες έχουν 30 ημέρες για να ασκήσουν έφεση.

Η επίθεση στη Γιάνμπου ήταν ανάμεσα σε εκείνες που είχε εξαπολύσει η αλ Κάιντα εναντίον κτιριακών συγκροτημάτων όπου εργάζονταν ή διέμεναν ξένοι, εναντίον δυτικών που δούλευαν τότε στο βασίλειο και στελέχη των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Ριάντ είχε ανακοινώσει ότι συνέτριψε την εκστρατεία εκείνη της αλ Κάιντα το 2006, στέλνοντας πάνω από 11.000 ανθρώπους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ