Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη ακυρώθηκαν από τους διοργανωτές καθώς οι Αυστριακές αρχές απέτρεψαν μια τρομοκρατική επίθεση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Η διάσημη ποπ σταρ θα έδινε τρεις συναυλίες στην Αυστρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της «Eras Tour».
Την Τετάρτη, οι διοργανωτές -Barracuda Music- ανακοίνωσαν ότι οι συναυλίες ακυρώθηκαν ως προληπτικό μέτρο σε απάντηση στην τρομοκρατική απειλή. Η Barracuda Music ανέφερε σε σχετική δήλωση στο Instagram: «Με την επιβεβαίωση από κυβερνητικούς αξιωματούχους μιας προγραμματισμένης τρομοκρατικής επίθεσης στο Στάδιο Ερνστ Χάπελ, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακυρώσουμε τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες για την ασφάλεια όλων».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η εταιρεία προσέθεσε ότι θα γίνει επιστροφή χρημάτων (refund) σε όλους τους κατόχους εισιτηρίων. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Τέιλορ Σουίφτ αναφέρεται ότι οι επιστροφές θα διεκπεραιωθούν «εντός των επόμενων 10 εργάσιμων ημερών».

Το Στάδιο Ερνστ Χάπελ είναι ο μεγαλύτερος συναυλιακός χώρος της Αυστρίας, με χωρητικότητα άνω των 50.000 ατόμων. Η Βιέννη ήταν η προτελευταία στάση στην ευρωπαϊκή περιοδεία της Σουίφτ, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εμφανιστεί στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, πριν ταξιδέψει στον Καναδά.
«Η συνωμοσία για την επίθεση στη συναυλία της Taylor Swift ταιριάζει απόλυτα με τη μεθοδολογία του ISIS-K», δήλωσε ο Κόλιν Κλαρκ στους New York Times, αναλυτής αντιτρομοκρατίας στην εταιρεία ασφάλειας Soufan Group στη Νέα Υόρκη. «Ένας υψηλού προφίλ, εύκολος στόχος που, εάν δεχόταν επιτυχώς επίθεση, θα είχε ως αποτέλεσμα μαζικές απώλειες αμάχων ενώ θα αποκτούσε και παγκόσμια δημοσιότητα».
Ο Κλαρκ είπε επίσης ότι φέτος πολλές από τις αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρώπη περιλάμβαναν νέους υποστηρικτές του ISIS -ένας ήταν μόλις 13 ετών- και ότι αρκετοί από αυτούς είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω του TikTok, ενώ τόνισε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση αυτοκτονίας στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ το 2017, που κόστισε τη ζωή σε 22 άτομα.
Οι Αυστριακές αρχές δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι συνέλαβαν δύο άνδρες, έναν 19χρονο στην πόλη Τέρνιτζ και έναν δεύτερο άνδρα στη Βιέννη, που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση.
«Και οι δύο ύποπτοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο και είχαν λάβει συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τρομοκρατική επίθεση», ανέφεραν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία της Βιέννης.
«Ο κύριος ύποπτος είχε ορκιστεί πίστη στο IS στο διαδίκτυο και κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του κατασχέθηκαν χημικές ουσίες», πρόσθεσαν οι αρχές.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναγνώρισε την «πικρή απογοήτευση» που θα φέρουν οι ακυρώσεις συναυλιών στους Swifties, τους θαυμαστές της Σουίφτ, αλλά πρόσθεσε ότι «η κατάσταση σχετικά με την προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη ήταν πολύ σοβαρή». Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι «η απειλή αναγνωρίστηκε νωρίς, καταπολεμήθηκε και αποτράπηκε μια τραγωδία».
Die Absage der Taylor Swift Konzerte durch die Veranstalter ist für alle Fans in Österreich eine herbe Enttäuschung. Die Situation rund um den offenbar geplanten Terroranschlag in Wien war sehr ernst. Dank der intensiven Zusammenarbeit unserer Polizei und dem neu aufgebauten DSN…
— Karl Nehammer (@karlnehammer) August 7, 2024
Τι είχε γράψει η Τέιλορ Σουίφτ στο Elle
Σε ένα σημείωμα του 2019 για το περιοδικό Elle, η Τέιλορ Σουίφτ ανέφερε ότι είχε «τρομοκρατηθεί» μετά το περιστατικό στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ και τον μαζικό πυροβολισμό σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στο Λας Βέγκας το 2017 που σκότωσε 60 ανθρώπους, προσθέτοντας: «Δεν ήξερα πώς θα κρατούσαμε ασφαλείς τρία εκατομμύρια θαυμαστές για επτά μήνες».
Στο σημείωμα με τίτλο «30 πράγματα που έμαθα πριν κλείσω τα 30», η Σουίφτ μοιράστηκε με τον κόσμο κάποια μαθήματα ζωής που έμαθε πριν φτάσει τα 30, επειδή «είναι 2019 και το μοίρασμα είναι φροντίδα».
Στο #7, αναφέρεται στους φόβους της να βγει σε περιοδεία μετά τις επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λας Βέγκας, ενώ εξομολογείται και για τι κουβαλάει πάντα επάνω της:
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου. Μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα και τους πυροβολισμούς στη συναυλία στο Λας Βέγκας, ήμουν εντελώς τρομοκρατημένη να βγω σε περιοδεία αυτή τη φορά, επειδή δεν ήξερα πώς θα κρατούσαμε 3 εκατομμύρια οπαδούς ασφαλείς επί επτά μήνες. Υπήρξε ένας τεράστιος όγκος σχεδιασμού, εξόδων και προσπάθειας για να κρατήσω τους θαυμαστές μου ασφαλείς. Ο φόβος μου για τη βία συνεχίστηκε και στην προσωπική μου ζωή. Κουβαλάω μαζί μου επίδεσμο επιδέσμου QuikClot στρατιωτικού τύπου, ο οποίος προορίζεται για τραύματα από πυροβολισμούς ή μαχαιριές. Ιστοσελίδες και ταμπλόιντ έχουν αναλάβει να δημοσιεύσουν κάθε διεύθυνση κατοικίας που είχα ποτέ στο διαδίκτυο. Αν έχεις αρκετούς κυνηγούς που προσπαθούν να εισβάλουν στο σπίτι σου, αρχίζεις να προετοιμάζεσαι για άσχημα πράγματα. Κάθε μέρα προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου το καλό στον κόσμο, την αγάπη που έχω δει και την πίστη που έχω στην ανθρωπότητα. Πρέπει να ζούμε γενναία για να νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί, και αυτό σημαίνει να μην κυριαρχούμαστε από τους μεγαλύτερους φόβους μας.»
