Ταϊβάν: Γιατί ήχησαν τα τύμπανα του πολέμου στην θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας, το Πολεμικό Ναυτικό της έκανε άσκηση επίθεσης στην Ταϊβάν με αεροπλάνα που απονηώθηκαν από αεροπλανοφόρο της, γεγονός που ανάγκασε την Ιαπωνία, να σηκώσει και αυτή δικά της αεροπλάνα, καθώς η παρουσία του Σαντόνγκ στην περιοχή, έφερε τα κινεζικά αεροσκάφη πολύ κοντά στον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Κίνα: Πρόβα πολέμου στην Ταϊβάν – Πώς περικύκλωσε το νησιωτικό κράτος

Το Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε συστηματικά το Σαντόνγκ και άλλα πλοία της Κίνας, τα οποία αναπτύσσονταν στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, νότια της νήσου Μιγιάκο. Την επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας δεν μπορούσε να αγνοήσει η Ουάσινγκτον η οποία έστειλε στην περιοχή ένα βαρύ αντιτορπιλικό της για να δηλώσει «παρών». Και καθώς τα τύμπανα του πολέμου είχαν αρχίσει να ηχούν στην περιοχή, Ο Στρατός της Κίνας ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τα στρατιωτικά γυμνάσια που είχε αρχίσει στην περιοχή από το Σάββατο και είχε ανακοινώσει ότι θα διαρκούσαν τρεις ημέρες.

Η αλήθεια είναι ότι επί τρεις ημέρες η Ταϊβάν έζησε έναν ναυτικό αποκλεισμό κατά κάποιον τρόπο, αφού η κινεζική στρατιωτική μηχανή είχε αναπτυχθεί γύρω από το νησιωτικό κράτος, το οποίο η Κίνα θεωρεί επαρχία της και θέλει να το «καταπιεί».  Από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου, η κινεζική στρατιωτική διοίκηση «πραγματοποίησε με επιτυχία διάφορες αποστολές» στρατιωτικής προετοιμασίας «γύρω από το νησί της Ταϊβάν με την άσκηση ‘Κοινό Ξίφος’», ανέφερε ο Λαϊκός Στρατός της Κίνας σε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δοκιμάσαμε εις βάθος την ικανότητα μάχης» των διαφόρων όπλων «σε πραγματικές συνθήκες», πρόσθεσε η κινεζική διοίκηση.

Τι θέλει το Πεκίνο

Το Πεκίνο αποφάσισε να κάνει την συγκεκριμένη επίδειξη δύναμης στην περιοχή, μία ημέρα μετά την επιστροφή της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Λινγκ Γουέν από την Κεντρική Αμερική και από τις ΗΠΑ, όπου μάλιστα συνάντησε τον προέδρο της Αμερικανικής Βουλής, Κέβιν ΜαΚάρθι.

J-15

Τα κινέζικα μαχητικά, J-15 πολλές φορές παραβίασαν την νοητή γραμμή που έχει ορίσει η Ταιβάν, ανοιχτά των νοτιοανατολικών ακτών της και πέραν του εναέριου χώρου της, ως περιοχή αναγνώρισης αεροσκαφών. Ο Κινεζικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τα γυμνάσια είχαν στόχο πράγματι μια προσομοίωση αποκλεισμού της Ταϊβάν, που έχει 23 εκατομμύρια κατοίκους. Ο στόχος ήταν κυρίως ένας «αεροπορικός αποκλεισμός», σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν και η ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες», δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην τακτική συνέντευξη Τύπου, εκτιμώντας ότι χρειάζεται «να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε μορφή απόσχισης για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η διοίκηση του ανατολικού τομέα επιχειρήσεων του Κινεζικού Στρατού διευκρίνισε πως στα γυμνάσια συμμετείχε το Σαντόνγκ, το ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα της Κίνας. Στη διάρκεια των ασκήσεων μαχητικά και πολεμικά πλοία έκαναν ασκήσεις προσομοίωσης στοχευμένων βομβαρδισμών εναντίον του νησιού.

Ο Πεσκόφ

Η Μόσχα στάθηκε στο πλευρό του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να απαντά σε αυτό που αποκάλεσε επανειλημμένες «προκλήσεις» εναντίον της και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν. Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την Κίνα και τις ενέργειές της που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.  «Σε μια πολύ μικρή χρονική περίοδο, εσείς και εγώ έχουμε γίνει μάρτυρες κατ΄επανάληψη ενεργειών που ήταν προκλητικές προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Και, φυσικά, η Κίνα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να απαντά σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», είπε.

Οι ΗΠΑ

Η Κίνα καταδίκασε «την παρείσφρηση» ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού σε περιοχή της Νότιας Σινικής θάλασσας, την οποία διεκδικεί το Πεκίνο, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ότι το USS Milius διεξάγει μια «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στην περιοχή. Το βαρύ αμερικανικό πολεμικό πλοίο δεν έπλευσε τυχαία στην περιοχή. «Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Milius πραγματοποίησε παράνομη παρείσφρηση στα ύδατα που βρίσκονται δίπλα στον ύφαλο Μιστσίφ, στα νησιά Νάνσα της Κίνας, χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Τιάν Γιουνλί εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία «ακολούθησε και παρακολούθησε το πλοίο».

Νωρίτερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε επισημάνει ότι το USS Milius διεξήγαγε «επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», θεωρώντας ότι τα κινεζικά γυμνάσια δεν μπορεί να εμποδίζουν την ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Η παρουσία του αμερικανικού πλοίου είχε διπλό στόχο. Πρώτον έδειξε ότι η Αμερική είναι παρούσα και μάλιστα την ώρα που οι κινεζικές δυνάμεις επιχειρούσαν λίγο πιο βόρεια και δεύτερον αμφισβήτησε τις κινεζικές ορέξεις στην περιοχή. Το  USS Milius πέρασε σε απόσταση τουλάχιστον 12 ναυτικών μιλίων από τον ύφαλο Μιστσίφ, τον οποίο διεκδικεί η Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής, σημείωσε το Πολεμικό Ναυτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι to Milius έχει αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

«Αυτή η επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σεβάστηκε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας», τόνισε στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, διευκρινίζοντας ότι το αντιτορπιλικό βρίσκεται πλέον κοντά στα νησιά Σπράτλι.

(Φωτό: Επιτελείο Εθνικής Άμυνας Ιαπωνίας)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ