Τα συντρίμμια αναζωπυρώνουν τα σενάρια για την τύχη της πτήσης MH370

H ανακάλυψη ενός τμήματος αεροσκάφους στην ανατολική ακτογραμμή της γαλλικής νήσου Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, ήγειρε ερωτήματα για το ενδεχόμενο τα συντρίμμια να ανήκουν στο αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ενός Μπόινγκ 777, που πραγματοποιούσε την πτήση MH370 και το οποίο χάθηκε την 8η Μαρτίου του 2014.

Τα συντρίμμια, που έχουν μήκος δύο μέτρων και φαίνεται να αποτελούν τμήμα του φτερού του αεροσκάφους, εντοπίστηκαν στο Σαν Αντρέ της Ρεϊνιόν από τους υπαλλήλους μιας οργάνωσης που έχει αναλάβει την απορρύπανση των ακτών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή που πρόσκειται στην ερευνητική ομάδα που έχει αναλάβει να καθορίσει την προέλευσή τους.

«Είχε καλυφθεί από όστρακα, θα λέγαμε ότι έχει παραμείνει κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμαναν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ειδικοί ερευνητές της αστυνομίας των αεροπορικών μεταφορών (BGTA) δεν προβάλουν κανένα σενάριο ως το επικρατέστερο, ενώ αναζητούν στοιχεία –ιδίως τον σειριακό αριθμό– που θα επιτρέψουν την ταυτοποίηση των συντριμμιών.

Είναι πολύ πρόωρο να πει κανείς εάν τα συντρίμμια ανήκουν στο αεροσκάφος των Μαλαισιανών αερογραμμών, επισήμανε πάντως τοπικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Είναι περισσότερο από πιθανό να πρόκειται για συντρίμμια αεροσκάφους, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο ακριβώς τμήμα ενδέχεται να είναι» είπε ο Ερίκ Σεσνό, αξιωματούχος της αστυνομίας αεροπορικών μεταφορών στην περιοχή.

Βάσει ωστόσο φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από τα συντρίμμια, ένας Γάλλος εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων, ο Ξαβιέ Τιτελμάν, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «υπάρχουν απίστευτες ομοιότητες μεταξύ του χείλους προσβολής ενός #Β777 και των συντριμμιών που εντοπίστηκαν».

Σε ανάρτησή του στο εξειδικευμένο ιστολόγιό του (“Sécurité aérienne et peur en avion”, http://blog-peuravion.fr/), ο Τιτελμάν προσθέτει ότι ένα στοιχείο «διακρίνεται στα συντρίμμια: BB670».

«Ο κωδικός αυτός δεν ανταποκρίνεται ούτε στον αριθμό νηολόγησης ενός αεροπλάνου ούτε στο σειριακό αριθμό ενός αεροσκάφους. Αντιθέτως εάν αυτό το χείλος προσβολής ανήκει πράγματι στην πτήση MH370, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το στοιχείο θα επέτρεπε να το ταυτοποιήσουμε γρήγορα. Εντός ολίγων ημερών θα έχουμε μία οριστική απάντηση» προσέθεσε ο ίδιος.

Το γεγονός ότι «εντοπίσαμε συντρίμμια στη Ρεϊνιόν δεν σημαίνει ότι το MH370 πέταξε τόσο μακριά» εκτίμησε ωστόσο ο Τιτελμάν.

Αν «κατέπεσε στα ανοιχτά της Αυστραλίας, τα συντρίμμια του θα μπορούσαν απλά να παρασυρθούν από τα ρεύματα και να καταλήξουν σε αυτήν την περιοχή έπειτα από ένα χρόνο…».

Η εξαφάνιση τον περασμένο χρόνο του Boeing 777 των Malaysia Airlines αποτελεί ως σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο με 239 επιβαίνοντες, χάθηκε από τα ραντάρ μία ώρα μετά την απογείωσή του, την 8η Μαρτίου του 2014. Κανένα του ίχνος δεν έχει εντοπιστεί έκτοτε.

Από την πλευρά της η Μπόινγκ επανέλαβε σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα τη δέσμευσή της να «στηρίξει τις έρευνες για την πτήση MH370 και τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους».

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες από τα συντρίμμια – Ανήκουν στο μοιραίο Boeing των Malaysia Airlines;

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.