Τα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου: “Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία”

Τα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου, όπως τα περιγράφουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές του Κιέβου.

Αποστολή, Ουκρανία, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ

Ενα βήμα πριν από την κλιμάκωση του πολέμου βρίσκεται η Μόσχα. Περισσότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στο Κίεβο πιστεύουν πως η ρωσική επιθετικότητα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να περιοριστεί στο Ντονμπάς ή σε άλλες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Αντιθέτως, εκτιμάται πως οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να ανοίξουν δύο νέα μέτωπα. Το ένα στην Υπερδνειστερία και το άλλο στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Ο Πούτιν δεν υπολόγιζε να βρει τόσο ισχυρή αντίδραση στην Ουκρανία, ούτε και πως οι άλλες χώρες θα επέβαλλαν τόσο σφοδρές κυρώσεις. Ετσι, πλέον έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα τερματίσει τον πόλεμο, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό για την ώρα, είτε θα αποφασίσει να μη σταματήσει στην Ουκρανία», διαμηνύουν διπλωματικές πηγές στο Κίεβο.

Από την περασμένη Τετάρτη, πολλές μονάδες του ουκρανικού στρατού μετακινούνται στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αρματα μάχης, πυροβολικό και τεθωρακισμένα προωθούνται στα δυτικά της χώρας. Αιτία της κινητικότητας των ουκρανικών δυνάμεων είναι ότι Ρωσία και Λευκορωσία αποφάσισαν τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, με κύριο αντικείμενο τις συνεκπαιδεύσεις πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και συστημάτων αεράμυνας.

Στρατιωτικοί κύκλοι από την Ουκρανία θεωρούν ότι αυτή η άσκηση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά την πρόβα τζενεράλε ενδεχόμενης εμπλοκής της Λευκορωσίας στον πόλεμο. Η κυβέρνηση του Μινσκ θεωρείται ότι μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να «κλειδώσει» τον εναέριο χώρο κυρίως προς την πλευρά της Πολωνίας, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες που έχει το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την ουκρανική αντίσταση. Αλλωστε, οι Ουκρανοί θυμίζουν ότι η ρωσική εισβολή ξεκίνησε αφού είχε προηγηθεί μεγάλης κλίμακας κοινή άσκηση Ρωσίας – Λευκορωσίας, με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, το μπαράζ επιθέσεων που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, κατηγόρησε ευθέως για τις επιθέσεις τις ρωσικές ομάδες, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της. Υπενθυμίζεται ότι η Σαντού, που εξελέγη στην προεδρία της Μολδαβίας τον Δεκέμβριο του 2020, έχει και αυτή φιλοδυτική πολιτική ατζέντα, ενώ η εκλογή της έφερε τις σχέσεις της χώρας της με τη Μόσχα στο ναδίρ.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ