Τα “μαζεύει” ο Ακιντζί: Οι δηλώσεις μου για τη Συρία παρεξηγήθηκαν

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία έχουν παρεξηγηθεί και ότι στην αναφορά του για διάλογο δεν εννοούσε με την οργάνωση ΡΚΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ακιντζί, σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο, άσκησε κριτική στην Τουρκία για τον πόλεμο στην Συρία, με αναφορές και στην Κύπρο το 1974.

“Όταν ήμουν 27 ετών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε ‘Ειρηνική Άνοιξη’, δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα”, είχε γράψει στην ανάρτησή του, την οποία και κατέβασε μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν.

Ο Ακιντζί, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση του ανέφερε: “Όπως είπα και στον κ. Ερντογάν και θα το λέω πάντα, δεν χρειάζονται οι πόλεμοι, δεν χρειάζονται νέα θύματα. Αυτή είναι μια άποψη μου που στηρίζω και επαναλαμβάνω πάντοτε”. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι καταλαβαίνουν το σκεπτικό πίσω από τις απόψεις του και πρόσθεσε ότι “όλοι στην Κύπρο ξέρουν σε τι αναφέρομαι. Είμαι παλιός πολιτικός και ξέρουν όλοι που στέκομαι και τι αντιπροσωπεύω”.

Στο ερώτημα σχετικά με την δήλωση του για να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν εννοούσε να αρχίσει διάλογος με το PKK-YPG αλλά να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι διπλωματικές επαφές προσθέτοντας ότι πιστεύει στη δύναμη της διπλωματίας και του διαλόγου.

“Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, σημείωσε ο Ακιντζί, μιλώντας στο Haberturk.

“Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμα μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης” ανέφερε.

Πηγή πληροφοριών: Philenews, ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ