Συρία: Τραγωδία στη θάλασσα με μετανάστες

Οι λιμενικές αρχές της Συρίας διέσωσαν 14 άτομα

Τραγωδία στη Συρία, καθώς πλοιάριο με μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ταρτούς και τουλάχιστον 34 άνθρωποι πνίγηκαν.

Οι συριακές αρχές ανέσυραν τα πτώματα 34 ανθρώπων από τη θάλασσα, ενώ διέσωσαν άλλους 14 από το πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες, κοντά στην πόλη Ταρτούς. Οι επιζώντες ανέφεραν ότι το σκάφος απέπλευσε από τον βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με τον Σαμέρ Κουμπρούσλι, τον γενικό διευθυντή των λιμενικών υπηρεσιών της Συρίας.
Επικαλούμενος τους διασωθέντες, ο Κουμπρούσλι ανέφερε ότι το πλοιάριο απέπλευσε από τη Μίνιεχ στον βόρειο Λίβανο πριν από πολλές ημέρες. Οι επιβαίνοντες προέρχονταν από διάφορες χώρες. Οι έρευνες συνεχίζονται, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της τρικυμίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Νωρίτερα σήμερα, στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση με στόχο να θέσουν σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές επειδή χάθηκε η επαφή με ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν δεκάδες μετανάστες. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για το ίδιο πλοιάριο που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Συρίας.

Η κρίση στο Λίβανο

Λόγω της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο, μιας από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850, πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα. Εκτός από τους Λιβανέζους, στα πλοιάρια επιβαίνουν συχνά άνθρωποι που είναι ήδη πρόσφυγες από τη Συρία και την Παλαιστίνη. Την Τετάρτη, ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι διέσωσε 55 ανθρώπους από ένα σκάφος που έμεινε ακυβέρνητο στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Τον Απρίλιο, άλλο πλοιάριο που απέπλευσε από την περιοχή της Τρίπολης, βυθίστηκε κατά τη διάρκεια αναχαίτισής του από το λιβανέζικο ναυτικό. Από τους 80 Λιβανέζους, Σύρους και Παλαιστίνιους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, περίπου 40 διασώθηκαν, επτά πέθαναν και περίπου 30 παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έφυγαν ή προσπάθησαν να φύγουν δια θαλάσσης από τον Λίβανο σχεδόν διπλασιάστηκε το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και αυξήθηκε ξανά κατά περίπου 70% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι κύριοι λόγοι είναι «η αδυναμία τους να επιβιώσουν στον Λίβανο λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης» και «η έλλειψη βασικών υπηρεσιών και οι περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησης» στη χώρα αυτή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.