Συρία: Το Ισραήλ κατέλαβε ζώνη 14 χιλιομέτρων και βύθισε πολεμικά πλοία – Εκκένωσαν την βάση στην Ταρτούς οι Ρώσοι

Ζώνη χωρίς όπλα σύστησε το Ισραήλ στην Συρία και κατέστρεψε μονάδες του στόλου της, για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών ανταρτών, όπως έκανε και με το χημικό της οπλοστάσιο, ενώ η ρωσική βάση στο Ταρτούς εκκενώθηκε και τα ρωσικά πλοία έχουν μείνει στα ανοιχτά των συριακών ακτών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα στη νότια Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

“Μαζί με τον πρωθυπουργό, ζήτησα από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα και τρομοκρατικές απειλές, στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία”, δήλωσε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στην πόλη της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί αυτή η ζώνη αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να “εμποδιστεί η οργάνωση της τρομοκρατίας στη Συρία”.

Το Ισραήλ έχει ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία και στα σύνορα με την Συρία, ενώ ζώνη χωρίς όπλα έχουν εγκαθιδρύσει στο συριακό έδαφος και οι αμερικανικές δυνάμεις. Αν και το Ισραήλ δεν έχει δώσει λεπτομέρειες της επιχείρησης, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζώνη που έχει καταληφθεί έχει βάθος 14 χιλιόμετρα.

 

Το πλήγμα στον στόλο

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε τουλάχιστον έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού της Συρίας σε μια επίθεση στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey.

 

H Ambrey αναφέρει ότι το βίντεο δείχνει ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού να βυθίζεται και ότι πέντε άλλα είχαν βυθιστεί, χωρίς να έχει προκληθεί ορατή ζημιά στις υποδομές του λιμανιού.

Ο υπουργός Άμυνας του Ίσραελ Κατς επιβεβαίωσε σήμερα ότι ισραηλινά πυραυλοφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον του συριακού στόλου.

«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις στη Συρία για να πλήξει και να καταστρέψει στρατηγικές δυνατότητες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ. Το Ναυτικό εκτέλεσε επιχείρηση χθες βράδυ για να καταστρέψει τον συριακό στόλο με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Χάιφα.

Ο υπουργός προειδοποίησε παράλληλα τους νέους ηγέτες της Συρίας να μην ακολουθήσουν «τον δρόμο του Άσαντ».

 

Μια συριακή πηγή ασφαλείας δήλωσε χθες, Δευτέρα (9/10) στο Reuters ότι ο στρατός του Ισραήλ είχε στοχεύσει μια εγκατάσταση αεράμυνας κοντά στη Λαττάκεια. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Η εκκένωση της ρωσικής βάσης

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να έχουν φύγει από τη ρωσική βάση στην Ταρτούς στις συριακές ακτές και ορισμένα από τα πλοία να έχουν ρίξει άγκυρα στα ανοικτά της θάλασσας μετά την ανατροπή καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από δυνάμεις των ανταρτών.

Μια εικόνα που τραβήχτηκε στις 9 Δεκεμβρίου από την Planet Labs δείχνει τουλάχιστον τρία πλοία του ρωσικού μεσογειακού στόλου, συμπεριλαμβανομένων δύο φρεγατών με κατευθυνόμενους πυραύλους και ενός πετρελαιοφόρου, αγκυροβολημένα περίπου οκτώ μίλια βορειοδυτικά της Ταρτούς. Ο υπόλοιπος στόλος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί αμέσως από δορυφορικές εικόνες.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την Δαμασκό την Κυριακή μετά από μια αστραπιαία προέλαση που οδήγησε τον Άσαντ σε διαφυγή στη Ρωσία μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών και 54 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης της οικογένειάς του.

Η Μόσχα – σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ για δεκαετίες – τώρα προσπαθεί να έρθει σε μια συμφωνία με τους αντάρτες για να εγγυηθεί την ασφάλεια δύο στρατηγικά σημαντικών στρατιωτικών βάσεων. Η Ρωσία έχει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας και ναυτική βάση στην Ταρτούς στην ακτή.

Οι εγκαταστάσεις στην Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, και η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως σταθμό ανάπαυσης για τους εξωτερικούς συνεργάτες του στρατού της προς και από την Αφρική.

Προηγουμένως, η Ρωσία είχε πέντε πλοία επιφανείας και ένα υποβρύχιο στο Ταρτούς , σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από την BlackSky και την Planet Labs.  Ο στόλος αναχώρησε από τη ναυτική βάση κάποια στιγμή μεταξύ 6 Δεκεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες.

Οι G7

Οι ηγέτες των χωρών της G7 θα συνεδριάσουν μέσω βιντεοκλήσης την Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η Συρία θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εκτός από τις ΗΠΑ, στη G7 μετέχουν η Γαλλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία, η οποία ασκεί και την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας μέχρι τα τέλη του έτους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ