Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφωνούν να επιταχύνουν την ειρηνευτική διαδικασία

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν χθες στη Μόσχα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή με τις πλευρές που μάχονται στη Συρία ώστε να επισπεύσουν την πρόοδο προς μια πολιτική λύση.

Μιλώντας μετά από τετράωρη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε πως η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσουν τις επόμενες μέρες να ωθήσουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να “πάρει τη σωστή απόφαση” για να δεσμευτεί πλήρως στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ των αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε τέλμα, και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Συρίας, μπορεί να πείσει τον Άσαντ να κάνει παραχωρήσεις.

Το κύριο εμπόδιο στις συνομιλίες αποτελεί το θέμα του αν η πολιτική μετάβαση στη Συρία θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της εξουσίας από τον Άσαντ. Οι αντίπαλοί τους και οι δυτικές κυβερνήσεις ζητούν να φύγει, αλλά η Δαμασκός επιμένει ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στα θέματα διαπραγμάτευσης.

“Η Ρωσία θα χρειαστεί να μιλήσει η ίδια για το τί θα αποφασίσει να κάνει για να βοηθήσει τον Άσαντ να πάρει τις σωστές αποφάσεις, αλλά συμφωνήσαμε σήμερα (Πέμπτη) ότι θα επιταχύνουμε την προσπάθεια για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την πολιτική διαδικασία περαιτέρω”, είπε ο Κέρι σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

“Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι συμμετέχει πλήρως στην προσπάθεια αυτή και όλοι μας θα προσπαθήσουμε ώστε ο Πρόεδρος Άσαντ να πάρει τη σωστή απόφαση τις ερχόμενες μέρες για να συμμετάσχει σε μια πολιτική διαδικασία η οποία (θα) καταλήξει σε μια πραγματική μετάβαση και θα φέρει ειρήνη στη Συρία”, είπε ο Κέρι.

Όμως ο Ρώσος ομόλογός τους Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου στο Κρεμλίνο, δεν ανέφερε στις δηλώσεις του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Άσαντ συγκεκριμένα. Είπε μόνο ότι η Ρωσία θα ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να δεσμευτούν στις αρχές των συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες βρίσκονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

“Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτό το στάδιο, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε την προσπάθεια να εδραιώσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μια πολιτική διαδικασία”, είπε ο Λαβρόφ. “Η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να τερματιστεί με τους ίδιους τους Σύρους να συμφωνούν στο πώς θέλουν να δουν τη χώρα τους. Όσον αφορά τις άμεσες εργασίες, έχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση μιας ταχύτερης έναρξης άμεσων συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ της κυβερνητικής αντιπροσωπείας και μίας ευρείας γκάμας της αντιπολίτευσης”, είπε ο Ρώσος υπουργός στους δημοσιογράφους.

Και οι δύο υπουργοί είπαν ότι συμφώνησαν σε άμεσα βήματα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και το τέλος της προσπάθειας όλων των μερών να αποκτήσουν νέα εδάφη, στην επέκταση της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα μέρη της Συρίας και στην απελευθέρωση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση των κρατούμενων, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

 Πρόοδος στις συνομιλίες Πούτιν – Κέρι για τη Συρία

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.