Συρία: Γιατί η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο

Ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει την Συρία από την προηγούμενη δεκαετία (2011), έχοντας χωρίσει την χώρα στα δύο, είναι ο λόγος που η διεθνής βοήθεια για τους σεισμούς στη χώρα φτάνει με το σταγονόμετρο.

Συρία: Το «θαύμα» της ζωής που νίκησε τον θάνατο – Ο ομφάλιος λώρος της νεκρής μητέρας κράτησε το νεογέννητο ζωντανό

Μπορεί η Δαμασκός να ζήτησε επίσημα βοήθεια, κάνοντας έκκληση στην διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ) μετά τον καταστροφικό σεισμό, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απλά. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και που είναι αποκλεισμένο από την υπόλοιπη Συρία. Η βοήθεια σε αυτές τις περιοχές πριν από τους σεισμούς έφτανε από τέσσερα σημεία μέσω Τουρκίας, αλλά αυτά έκλεισαν (για πολιτικούς λόγους) και έμεινε ένα. Και αυτό το ένα σημείο έχει κλείσει από τον σεισμό και τις καταστροφές.  Η διεθνής βοήθεια στις πληγείσες περιοχές φτάνει κυρίως μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όμως δεν έχει καλές σχέσεις με την Συρία. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Συρία είναι ανοιχτή, αλλά λειτουργεί από την Βηρυτό. Η Δαμασκός επίσης διέψευσε ότι ζήτησε βοήθεια από το Ισραήλ.

Αντίπαλος ο χρόνος

Ο χρόνος όμως εξαντλείται για να σωθούν εκατοντάδες οικογένειες που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση. Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ δήλωσε στο Ρόιτερς πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί. Η οργάνωση δεν έχει βαρύ εξοπλισμό.  Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και 3.640 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού και εργαζόμενους σε συνεργεία διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.  Στις σεισμόπληκτες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία, οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται από την έλλειψη εξοπλισμού και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διασώστες απομάκρυναν σωρούς μπάζων χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία και με τα χέρια τους.

Δήμος Αθηναίων: Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας – Η λίστα με τα σημεία συγκέντρωσης

Το πέρασμα

Το πέρασμα για την παροχή βοήθειας από την Τουρκία προς τις περιοχές της Συρίας που είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Η ίδια η διασυνοριακή επιχείρηση έχει επηρεαστεί», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στον ΟΗΕ (Ocha), σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας περνά από την Τουρκία, από το Μπαμπ αλ-Χάουα, το μοναδικό σημείο διέλευσης, που καλύπτεται από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Λάρκε εξήγησε ότι ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους στην Τουρκία και αυτό είχε αντίκτυπο σε μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ –ντόπιους και ξένους–, τους συνεργάτες τους και τους οδηγούς που μεταφέρουν καθημερινά τη βοήθεια. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να φθάσουμε στους πληγέντες και αυτό περιλαμβάνει τη διασυνοριακή επιχείρηση και την επιχείρηση διαμέσου των γραμμών του μετώπου από το εσωτερικό της Συρίας», δήλωσε ο ίδιος.  Εξήγησε επίσης ότι «το διασυνοριακό ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας, που είναι το βασικό εργαλείο που επιτρέπει την παροχή βοήθειας στο βορειοδυτικό τμήμα (της Συρίας) είναι αυτή τη στιγμή άδειο» και ζήτησε να αναπληρωθεί επειγόντως.

Έτσι κι αλλιώς, πριν από τους σεισμούς,  ο ΟΗΕ είχε τονίσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι η μεταφορά βοήθειας διάμεσου των γραμμών του μετώπου δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού στο βορειοδυτική Συρία. «Τώρα πρέπει να επικρατήσει το ανθρωπιστικό καθήκον του να σωθούν ζωές, με όλα τα μέσα και διαμέσου όλων των δυνατών διαύλων», δήλωσε ο Λάρκε. «Είναι επιτακτικό όλος ο κόσμος να δει αυτή την κατάσταση … γι’ αυτό που είναι, μια ανθρωπιστική κρίση όπου ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν. Σας παρακαλούμε, μην το πολιτικοποιείτε αυτό», είπε.

Συρία: Μωρό γεννήθηκε μέσα στα συντρίμμια μετά τον σεισμό

Η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, θα ενισχύσει τις προσπάθειες που κάνει η οργάνωση «Λευκά Κράνη» στην ανταρτοκρατούμενη Συρία, ενώ είναι σε επικοινωνία και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.  Τα «Λευκά Κράνη» είναι μια εθελοντική ομάδα διασώσεων που συστήθηκε το 2014 με μέλη επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες. Σκοπός της είναι από την μια να σώσει και να περιθάλψει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και από την άλλη να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν τις υλικές ζημίες. Χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από την Βρετανία. Το 2016 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Η κυβέρνηση της Συρίας όμως την θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και κατά καιρούς έχει κατηγορήσει μέλη της για «σκοτεινές» συναλλαγές με τη Δύση.

Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε. Μέχρι στιγμής βοήθεια στην Συρία έχουν στείλει το Ιράν, το Ιράκ και η Ρωσία.

Το Ιράν

Η Τεχεράνη έστειλε την Δευτέρα στη Δαμασκό ένα αεροσκάφος που μετέφερε 45 τόνους διαφόρων ειδών, όπως κουβέρτες, σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο Sana. Δύο αεροσκάφη προερχόμενα από το Ιράκ προσγειώθηκαν στη Δαμασκό, μεταφέροντας το καθένα τους 70 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, σύμφωνα με το Sana. Η Βαγδάτη άνοιξε έναν αεροπορικό διάδρομο για να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και αύριο Τετάρτη θα στείλει στη Συρία καύσιμα. Η Ιορδανία, θα στείλει στη Συρία ιατροφαρμακευτικό υλικό και μια ομάδα αποτελούμενη από 99 διασώστες και πέντε γιατρούς της βασιλικής ιατρικής υπηρεσίας, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aw Watan.

Η Δαμασκός

Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε  πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του. Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια», μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.  «Διαβεβαιώνουμε τον ΟΗΕ πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συντονίσουμε την χορήγηση βοήθειας σε όλους τους Σύρους, σε όλη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο πρεσβευτής στον Τύπο, ερωτηθείς για τους πληθυσμούς στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες και τζιχαντιστές.

Ο Μηχανισμός του ΟΗΕ

Σήμερα, η ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες αυτές φθάνει γενικά από την Τουρκία, χάρη σε διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως ο μηχανισμός αυτός αμφισβητείται από τη Δαμασκό και από τη Μόσχα, που θεωρούν πως παραβιάζει τη συριακή εθνική κυριαρχία. Υπό την πίεση της Ρωσίας και της Κίνας, ο αριθμός των σημείων διέλευσης μειώθηκε εν καιρώ από τα τέσσερα σε ένα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του σεισμού, ο σύρος διπλωμάτης φάνηκε χθες να απορρίπτει την ιδέα.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους όλοι θέλουν να βοηθήσουν τους Σύρους από το εσωτερικό της Συρίας. Πρόσβαση από τη Συρία υπάρχει, (οι ενδιαφερόμενοι φορείς) μπορούν να συντονιστούν με την κυβέρνηση — είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», τόνισε ο Μπασάμ Σαμπάγ.
Ωστόσο ο ΟΗΕ έχει τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η χορήγηση βοήθειας μέσω των γραμμών των μετώπων, που προϋποθέτει το πράσινο φως της Δαμασκού, δεν είναι εφικτή σε κλίμακα ικανή να καλύψει τις ανάγκες των πληθυσμών της βορειοδυτικής Συρίας.

Η ΕΕ

Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πίτερ Στάνο. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. «Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Από το 2011 η ΕΕ έχει προσφέρει πάνω από 27 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία και το 2022 πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της αποτελούν συλλογικά τη μεγαλύτερη πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Συρία.
Ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, υπενθύμισε ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Δαμασκό παραμένει ανοιχτή, ωστόσο η αντιπροσωπεία αυτή εδρεύει στη Βηρυτό, αλλά γίνονται τακτικές επισκέψεις στη Δαμασκό για επαφές με Σύρους εταίρους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ