Συνάντηση Ομπάμα-Αναστασιάδη;

Συνάντηση Ομπάμα-Αναστασιάδη;

 

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σχεδιάζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι πρέπει να προσκληθεί σύντομα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αυτό δεν είναι άσχετο με το θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια συνάντηση Αναστασιάδη-Ομπάμα θεωρεί επωφελή και η Λευκωσία, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης και της επιρροής, που θα μπορούσε να ασκήσει η Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ.

Πριν από την συνάντηση των δύο προέδρων ενδέχεται να γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κκ Κασουλίδη και Κέρι. Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Άγκυρα επεξεργάζεται φόρμουλα για απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου (Ερτζιάν) με εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν εκπληρώθηκε η δέσμευση της Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους τουρκοκύπριους για «απευθείας εμπόριο» και γι’ αυτό πρέπει να εξεταστεί η φόρμουλα για απευθείας πτήσεις, την οποία αποσυνδέει με δική της κίνηση για επιστροφή στους ελληνοκυπρίους της κλειστής περιοχής στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Βρετανοί διπλωμάτες φαίνεται να κινούνται, αντί της επανέναρξης, λόγω της οικονομικής κρίσης, άμεσα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην λογική προώθησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ).

Ως κατ’ εξοχήν ΜΟΕ, σε περίπτωση μη επανέναρξης των συνομιλιών, θα είναι ένας συμβιβασμός στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Με την αιτιολογία ότι και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη από χρήματα, θα μπορούσαν, όπως σκέφτονται ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ και Βρετανοί διπλωμάτες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων:

1.Να καταλήξουν σε συμφωνία για αναλογική διανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο.

2.Αν γίνει συμφωνία επωφελής και για τις δύο κοινότητες, πέραν του χρηματικού οφέλους, υπερκεράζονται και οι τουρκικές αντιδράσεις και παράλληλα η Τουρκία ενισχύεται γεωστρατηγικά, αφού μειώνονται οι παρεμβάσεις τρίτων στο χώρο (π.χ. Ισραήλ).

3.H μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θεωρείται από τους εμπνευστές της πρότασης το κατ’ εξοχήν ΜΟΕ και πιθανόν ο καταλύτης για λύση Κυπριακού.

4.Στα οφέλη της ελληνοκυπριακής πλευράς θα συμπεριληφθεί και η μεταφορά νερού από την Τουρκία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ