Συναγερμός για συντρίμμια κινεζικού πυραύλου που ενδέχεται να πέσουν στη Γη το Σαββατοκύριακο

Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να συντριβούν στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδό του, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η πιθανότητα να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, το θέμα έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα διαστημικά τους σκουπίδια.

Η Nasa είχε απευθύνει εκκλήσεις προς την κινεζική διαστημική υπηρεσία να σχεδιάσει τους πυραύλους της έτσι, ώστε να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδο, όπως αναφέρουν οι διεθνείς κανόνες.

Οι πρόσφατοι πύραυλοι που κατευθύνονται προς τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της Κίνας, γνωστό ως Tiangong, δεν έχουν την ικανότητα για ελεγχόμενη επανείσοδο.

Η τελευταία εκτόξευση έγινε την Κυριακή, όταν ένας πύραυλος Long March 5 μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στον σταθμό Tiangong. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν πάνω από μια κατοικημένη περιοχή, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020 όταν υπέστησαν ζημιές σε ακίνητα στην Ακτή Ελεφαντοστού.

πύραυλος

Το άδειο “σώμα” του πυραύλου βρίσκεται τώρα σε μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη

Σύμφωνα με την Aerospace Corporation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα γίνει γύρω στις 00:24 GMT της Κυριακής, συν ή πλην 16 ώρες.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα προσγειωθούν τα συντρίμμια, 25 τόνων. Η πιθανή περιοχή όπου θα μπορούσαν να πέσουν εκτείνεται στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ