Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ: Στο επίκεντρο Κράτος Δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία και προετοιμασία Συνόδου Κορυφής

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία και θα προβούν σε ανασκόπηση σχετικά με την διαδικασία της ΣΕΕ βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 για την Ουγγαρία, θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13-14 Δεκεμβρίου συζητώντας ένα σχέδιο σχολιασμένης ημερήσιας διάταξης, και θα διεξάγουν επίσης τον ετήσιο θεσμικό διάλογο για το κράτος δικαίου, με θέμα: “εμπιστοσύνη στα δημόσια θεσμικά όργανα και κράτος δικαίου».

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης, το Συμβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, ενώ οι Υπουργοί θα ενημερωθούν και για το πρόγραμμα εργασιών της Κομισιόν για το 2019, για το επικουρικότητας που δημοσιεύθηκε στις 23 Οκτωβρίου, για το πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο ευρωπαϊκό εξάμηνο, με την αυστριακή και την επερχόμενη ρουμανική προεδρία να παρουσιάζουν το σχετικό οδικό χάρτη.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 παράγραφος 1 ΣΕΕ, η Κομισιόν θα κληθεί να παράσχει στο Συμβούλιο επικαιροποίηση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία. Οι υπουργοί θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το θέμα.

Η διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1 ΣΕΕ ξεκίνησε για την Πολωνία στις 20 Δεκεμβρίου 2017, όταν η Κομισιόν δημοσίευσε την αιτιολογημένη πρότασή της για το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Η αιτιολογημένη πρόταση περιλαμβάνει λεπτομερή αιτιολογική έκθεση και πρόταση απόφασης του Συμβουλίου, η οποία (i) καθορίζει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης από την Πολωνία του κράτους δικαίου και (ii) διατυπώνει συστάσεις με προθεσμία τριών μηνών προκειμένου η Πολωνία να ευθυγραμμίσει τη δικαστική της μεταρρύθμιση με τα πρότυπα του κράτους δικαίου, με την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου και την αποφυγή περαιτέρω υπονόμευσης της δικαστικής εξουσίας.

Αμέσως μετά οι Υπουργοί θα ενημερωθούν για την τρέχουσα κατάσταση της διαδικασίας της ΣΕΕ βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 σχετικά με την Ουγγαρία.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, όταν η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα με αιτιολογημένη πρόταση ζητώντας από το Συμβούλιο να διαπιστώσει εάν υπήρξε σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης εκ μέρους της Ουγγαρίας των αξιών που αναφέρονται στο άρθρο 2 ΣΕΕ.

Η αιτιολογημένη πρόταση υποβλήθηκε στο Συμβούλιο στις 18 Σεπτεμβρίου. Η αιτιολογημένη πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ περιλαμβάνει πρόταση απόφασης του Συμβουλίου και περιγράφει ορισμένα θέματα τα οποία, κατά την άποψη του Κοινοβουλίου, δικαιολογούν την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 7:

(1) τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος,

(2) την ανεξαρτησία των δικαστικών και άλλων οργάνων και τα δικαιώματα των δικαστών,

(3) διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων,

(4) προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων,

(5) ελευθερία έκφρασης,

(6) ακαδημαϊκή ελευθερία,

(7) θρησκευτική ελευθερία,

(8) την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι,

(9) το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση,

(10) τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων, και την προστασία εναντίον ρητορικής μίσους εναντίον τέτοιων μειονοτήτων,

(11) τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και

(12) οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Τέλος, το Συμβούλιο θα εξετάσει ένα σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 13-14 Δεκεμβρίου.

Το σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης θα χρησιμεύσει ως βάση για το σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027, ενώ θα συζητήσουν και τις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής με τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών στις 24- 25 Φεβρουαρίου 2019.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει επίσης στο ζήτημα της παραπληροφόρησης, βάσει του σχεδίου δράσης που θα υποβάλει η Ύπατη Εκπρόσωπος και η Κομισιόν σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματά.Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ