Συμπεράσματα-καταπέλτης για τον Μπλερ στην έκθεση Σίλκοτ για το Ιράκ

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ, πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Ο Πρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανάγκη να αντλήσει τα διδάγματα από ό,τι πήγε στραβά στην πορεία προς τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ, δίνοντας την πρώτη απάντησή του στην έκθεση για τη βρετανική εμπλοκή στον πόλεμο.

“Πιστεύω πως το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε πραγματικά τα διδάγματα για το μελλον και τα διδάγματα που αναφέρει πολύ ξεκάθαρα”, δήλωσε μιλώντας για την έκθεση Σίλκοτ.

“Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις και σχέδια που να μπορούν να κάνουν τα πράγματα τέλεια σε οποιαδήποτε απ’ αυτές τις περιπτώσεις.

“Η στρατιωτική επέμβαση είναι πάντα δύσκολη, ο σχεδιασμός για την εποχή μετά την επέμβαση, αυτό είναι πάντα δύσκολο και δεν πιστεύω ότι στη Βουλή αυτή θα πρέπει να είμαστε αφελείς ότι υπάρχουν τέλεια σχέδια… που μπορούν να λύνουν στο διηνεκές αυτά τα προβλήματα”.

Ο Κάμερον δήλωσε επίσης πως οι βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τα λάθη που έγιναν.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει πως οι ένοπλες δυνάμεις της είναι καλά εξοπλισμένες για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση.

“Η απόφαση να πάμε στον πόλεμο ήρθε σε ψηφοφορία σ’ αυτή τη Βουλή και μέλη της απ’ όλες τις πλευρές που ψήφισαν υπέρ της στρατιωτικής δράσης θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί”, δήλωσε στο κοινοβούλιο.

“Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι θα αντλήσουμε τα διδάγματα και θα ενεργήσουμε με βάση αυτά… Έχει κρίσιμη σημασία για τη λήψη καλών αποφάσεων ο Πρωθυπουργός να δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο οι αξιωματούχοι και οι άλλοι ειδικοί να αισθάνονται ασφαλείς όταν αμφισβητούν την υφιστάμενη πολιτική και τις απόψεις υπουργών και του Πρωθυπουργού”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ανταμείβεται δημοσκοπικά η Μέρκελ για το Brexit

FAZ: Ο Τσίπρας πέρασε την επέτειο του δημοψηφίσματος στην… Κίνα

Ο Τραμπ αποθεώνει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και προκαλεί αντιδράσεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ