Süddeutsche: Μετά τις εκλογές…

Το πολιτικό τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα επιχειρεί να σκιαγραφήσει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Η κεντρική ιδέα του σχολίου είναι η εξής: «Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή, δεν πρόκειται να δοθεί χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά».

Γι’ αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του. Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση. Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες. Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».

«Ο Σαμαράς ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές»

Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές. Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά. Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα. Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά. Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο. Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000. Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η ΕΕ ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας; Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει:

«Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν. Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του. Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών. Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητούν 15 διάσημοι οικονομολόγοι

Spiegel: Ο μύθος της ισχυρής Γερμανίας και… οι εκλογές στην Ελλάδα

CNBC: Η πιθανή αυτοδυναμία Τσίπρα οδήγησε την ΕΚΤ στην επαναγορά ομολόγων

Αυστραλοί οικονομολόγοι ζητούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ