Στο “τραπέζι” Ιαπωνία και Β. Κορέα για επιζώντες απαχθέντες

Στο “τραπέζι” Ιαπωνία και Β. Κορέα για επιζώντες απαχθέντες

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να άρει ορισμένες από τις κυρώσεις εις βάρος της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα να ξανανοίξει η Πιονγκγιάνγκ τον φάκελο των απαχθέντων πριν από δεκαετίες Ιαπώνων, καθώς σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι κάποιοι από αυτούς είναι εν ζωή.

Η επιχειρηματική εφημερίδα Nikkei έγραψε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε στην Ιαπωνία λίστα με τα ονόματα τουλάχιστον δέκα από τους πολίτες της που θεωρείται ότι κατοικούν εκεί, περιλαμβανομένων κάποιων που πιστεύεται ότι είχαν απαχθεί.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος έχει επικεντρώσει την πολιτική του καριέρα στο ζήτημα των απαχθέντων, και πρόσθεσε ότι “θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να επιτύχουμε μία ολοκληρωμένη επίλυση του ζητήματος”.

Οι κυρώσεις που αναμένεται να αρθούν, ωστόσο, είναι διαφορετικές από αυτές που έχει επιβάλει η Ιαπωνία και άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών ως κυρώσεις που επέβαλε ο διεθνής οργανισμός μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2006.

Η Ιαπωνία θα άρει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιορισμούς στην ποσότητα των χρημάτων που μπορούν να σταλούν ή να εισαχθούν στον φτωχό βορρά χωρίς να ενημερωθούν οι ιαπωνικές αρχές και θα επιτρέψει την άφιξη πλοίων της Βόρεας Κορέας για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Η χαλάρωση των κυρώσεων το πιθανότερο είναι να έχει μόνο περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά θα είναι ένα πρώτο βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ του Τόκιο και της Πιονγκγιάνγκ.

Το Τόκιο θα εξετάσει τη λίστα για να διακριβώσει αν κάποια από τα ονόματα ταιριάζουν με εκείνα των απαχθέντων και η Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λίστα για να επιβεβαιώσει πού βρίσκονται, έγραψε η εφημερίδα.

Η Ιαπωνία έχει τονίσει ότι η απόφασή της δεν σημαίνει ότι δεν συμβαδίζει με τους συμμάχους της -τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα- ως προς την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, ωστόσο κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ρωγμές στις σχέσεις τους.

Τον Μάιο η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να επανεξετάσει την υπόθεση των ιαπώνων πολιτών που είχε απαγάγει τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Το 2008 η Βόρεια Κορέα είχε ξαναδεχτεί να ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση των απαχθέντων, αλλά τελικά δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ