Στο σκαμνί ο Έκλεστοουν

Στο σκαμνί ο Έκλεστοουν

«Αν θέλουν να σε καθίσουν στο σκαμνί, θα το κάνουν», είχε πει κυνικά πριν από λίγο καιρό ο Μπέρνι Έκλεστοουν, ο άνθρωπος που διοίκησε με πυγμή και πονηριά επί 40 χρόνια τη Formula 1, βασίλισσα των μηχανοκίνητων σπορ. Γιος ενός οικοδόμου, ο μικρός «γίγας» Μπέρνι- που όσο μπόι του λείπει τόση ισχύ και ευστροφία διαθέτει- ξέρει ότι έχει χάσει την παρτίδα: παραπέμφθηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη για δωροδοκία.

Το αφεντικό της Formula 1 (που ξεκίνησε ως άσημος αθλητής αγώνων για να αναλάβει την προώθηση μεγάλων αθλητών στη συνέχεια, κερδίζοντας μεγάλα ποσά όταν πούλησε ως «πακέτα» στην τηλεόραση τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων) θα καθίσει στο εδώλιο για μια υπόθεση που σχετίζεται με την πώληση εμπορικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος.

Ο Έκλεστοουν θεωρούσε βέβαιη την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του, ύστερα από την καταδίκη σε φυλάκιση 8,5 ετών του Γερμανού τραπεζίτη Γκέρχαρντ Γκριμπόφκι, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβε 45 εκατομμύρια ευρώ από τον Έκλεστοουν για την πώληση εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1. Αν και ο 83χρονος Βρετανός επιχειρηματίας δηλώνει ότι ο Γερμανός τραπεζίτης τον εκβίαζε, ανέμενε πως η γερμανική Δικαιοσύνη θα ήταν αμείλικτη μαζί του.  

Ο Γκριμπόφσκι κατέθεσε ότι πήρε «δώρο» 38,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Έκλεστοουν το 2006, για να προωθήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Formula 1 στην εταιρία CVC Capital Partners. Ο Έκλεστόουν με τη σειρά του κέρδισε 49,4 εκατομμύρια ευρώ από την Bayern LB για τη μεσολάβησή του στην πώληση που οδήγησε την CVC στην απόκτηση του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών της F1.

Σήμερα που ο Γερμανός τραπεζίτης βρίσκεται στη φυλακή για τη δωροδοκία και απάτη εις βάρος του Δημοσίου, ο Μπέρνι υποστηρίζει ότι τον εξανάγκασε να του δώσει χρήματα υπό την απειλή ότι θα παρουσίαζε ψευδή στοιχεία εις βάρος του στη βρετανική δικαιοσύνη, για φοροδιαφυγή.

Η δίκη του Έκλεστοουν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ