Στενά του Ορμούζ: Σχέδιο Τραμπ για «Κοινοπραξία» με το Ιράν – Είναι «ανοιχτά» λέει ο Χέγκσεθ, «όχι ακόμη» αναφέρει η Τεχεράνη

O Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας άμεσης συνεργασίας με το Ιράν για τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο ABC News, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον «σκέφτεται» να ελέγξει τα Στενά «ως κοινοπραξία» με το Ιράν.

LIVE – 40η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Είναι ένας τρόπος να τα ασφαλίσουμε — επίσης να τα ασφαλίσουμε από πολλούς άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι όμορφο».

Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει το NBC News, η νομιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος αμφισβητείται έντονα από ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο έλεγχος της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας υπονομεύει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η συνθήκη του ΟΗΕ για το «Δίκαιο της Θάλασσας» δεν έχει επικυρωθεί ποτέ ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το Ιράν.

Διχογνωμία για το άνοιγμα των Στενών

Ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, διαβεβαίωσε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου από το Πεντάγωνο, πως τα Στενά του Ορμούζ είναι πλέον ανοιχτά και ότι ο αμερικανικός στρατός θα «παραμείνει εκεί» για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του Ιράν με την εκεχειρία, η Τεχεράνη παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε στο Reuters ότι τα Στενά ενδέχεται να ανοίξουν με περιορισμένο και ελεγχόμενο τρόπο αύριο ή την Παρασκευή, ενόψει της συνάντησης αξιωματούχων των δύο χωρών στο Πακιστάν.

«Εάν επιτευχθεί συνεννόηση για ένα πλαίσιο συνομιλιών, το στενό θα μπορούσε να ανοίξει περιορισμένα, υπό τον έλεγχο του Ιράν», διευκρίνισε.

«Ο συντονισμός με τον ιρανικό στρατό θα είναι υποχρεωτικός για όλα τα πλοία. Παρ’ όλα αυτά, η κατάπαυση του πυρός είναι εύθραυστη – προτιμούμε μια διαρκή ειρήνη, αλλά το Ιράν δεν φοβάται να επιστρέψει στον πόλεμο εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο», τόνισε.

Τα «διόδια» και οι διεθνείς αντιδράσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορές των Wall Street Journal και Bloomberg υποστηρίζουν ότι το Ιράν επιβάλλει «διόδια» σε πλοιοκτήτες για τη διέλευση από τα Στενά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πλοία από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κίνα, το Πακιστάν, η Ινδία και η Γαλλία φέρονται να έχουν ήδη καταβάλει τα εν λόγω ποσά, ενισχύοντας την εικόνα ενός de facto ελέγχου της περιοχής από την Τεχεράνη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK