Σουλεϊμάνι: Κρίσιμη συνάντηση την Πέμπτη Πομπέο – Ράαμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί την Πέμπτη με τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έπειτα από συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν και της Γερμανίας Χάικο Μάας, με αντικείμενο των επαφών του την αμερικανική επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κανένα σχόλιο δημόσια για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, θα έχει επίσης επαφές για το ζήτημα το προσεχές διήμερο, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, ο Τζόνσον παραθερίζει στην Καραϊβική. Η σιωπή του προκάλεσε επικρίσεις, ιδίως από τον αρχηγό των Εργατικών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο αρχηγός των Συντηρητικών και της κυβέρνησης του ΗΒ σκοπεύει να συζητήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.

Στο μεταξύ ο Μπεν Ουάλας, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, διέταξε δύο σκάφη του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού να συνοδεύουν πλοία υπό σημαία ΗΒ στο στενό του Χουρμούζ για την προστασία τους μετά την εξόντωση του κορυφαίου στελέχους των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν από τις ΗΠΑ, που ανέβασε κατακόρυφα την ένταση.

Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν πέρυσι ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά του Γιβραλτάρ, με την βρετανική κυβέρνηση να επικαλείται την υποψία της πως σκόπευε να παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Συρία, γεγονός που προκάλεσε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη. Ο φόνος του Σουλεϊμανί εκφράζονται φόβοι σε πολιτικούς και ναυτιλιακούς κύκλους στη βρετανική πρωτεύουσα ότι θα ίσως ξαναφέρει βρετανικά πλοία στο στόχαστρο των Ιρανών.

Σε ανακοίνωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλα τα μέρη. Σημείωσε πάντως ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα εναντίον εκείνων που εγείρουν άμεση απειλή εναντίον πολιτών τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ