Σουδάν: Ο αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος της Αιγύπτου σκοτώθηκε από πυρά της RSF – Εκεχειρία ζητά ο Λευκός Οίκος

Ο αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος της Αιγύπτου στο Σουδάν σκοτώθηκε από πυρά της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο Χαρτούμ, ανακοίνωσαν απόψε οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε απόψε από τις εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν να κηρύξουν αμέσως εκεχειρία και να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες τους από τη χώρα αυτή.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι Αμερικανοί πολίτες άρχισαν να φτάσουν στο Πορτ Σουδάν και οι ΗΠΑ τους παρέχουν διευκολύνσεις για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο των ΗΠΑ να αναπτύξουν ειρηνευτική δύναμη στο Σουδάν.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να επαναλειτουργήσει η διπλωματική αντιπροσωπεία τους στο Σουδάν μόλις αυτό καταστεί ασφαλές.

Προς το παρόν, χιλιάδες Αμερικανοί που βρίσκονται στο Σουδάν –πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα– προτρέπονται να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

«Θα θέλαμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους Αμερικανούς μπορούμε», είπε ο Σάλιβαν, σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στον απεγκλωβισμό τους δια ξηράς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ