Σλοβενία: Συμμαχία κατά της κρίσης

Σλοβενία: Συμμαχία κατά της κρίσης

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Νέα Σλοβενία” (NSi) προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Σλοβενία έχει επιδεινωθεί και απηύθυνε έκκληση για μια «σύμπραξη κατά της κρίσης» που θα μπορούσε να αναλάβει δράση για να αποφευχθεί η ανάγκη για διεθνή οικονομική βοήθεια.

Το κόμμα πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ ως ανώτατη αρχή του κράτους να συγκαλέσει συνεδρίαση της συμμαχίας κατά της κρίσης.

Η πρόεδρος του NSi, Λιουντμίλα Νόβακ δήλωσε μετά από συνεδρίαση του κόμματος, στην πόλη Λάσκο ότι ο κ. Παχόρ μπορεί να καλέσει στο ίδιο τραπέζι πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των συνδικάτων εργαζομένων και μακροπρόθεσμα να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Επιτροπή με αποστολή τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης για μία στρατηγική για το μέλλον της Σλοβενίας.

Σύμφωνα με την κ. Νόβακ η σλοβενική κυβέρνηση απέτυχε να εκπληρώσει τη δέσμευση προς τις Βρυξέλλες ότι το 1/3 του ελλείμματος του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από υψηλότερους φόρους και τα υπόλοιπα 2/3 με μειώσεις των δαπανών.

“Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση κι αυτός είναι ο λόγος που ανησυχούμε για το μέλλον της Σλοβενίας” δήλωσε η κ. Νόβακ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιτέλεσε ανεπαρκές έργο προτείνοντας νέους φόρους, όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα “πνίξει” τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές περιοχές.

Προέτρεψε δε την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα που θα βοηθήσουν τη σλοβενική οικονομία. Διαφορετικά, η Σλοβενία στρέφεται προς μια περίοδο αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης και προς την “άφιξη της τρόικας”, προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ