Sky News: «Οι Έλληνες είχαν δεσμευτεί να μην θίξουν το θέμα των Γλυπτών» – Διαψεύδει η Αθήνα

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου συνεχίζεται έπειτα από την ξαφνική ακύρωση του ραντεβού που ήταν προγραμματισμένο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ το απόγευμα της Δευτέρας (27/11).

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times: «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του SkyNews η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ θα πραγματοποιούνταν υπό τον όρο ότι δεν θα γινόταν αναφορά, δημόσια, στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά η Αθήνα το διαψεύδει. Μια πηγή από την ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Αθήνας πως δεν θα θιγόταν το ζήτημα των Γλυπτών στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ανέφερε μάλιστα ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό κυλούσαν ομαλά μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ είχαν ήδη περάσει ώρες από τις δηλώσεις του Μητσοτάκη στο BBC.

Την Κυριακή (26/11), ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC ότι το να βρίσκονται τα μισά Γλυπτά στο Λονδίνο και τα άλλα μισά στην Αθήνα είναι σαν να «κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα». Στη συνέχεια, η Ντάουνινγκ Στριτ ακύρωσε τη συνάντηση του κ. Σούνακ με τον κ. Μητσοτάκη.

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι θα τεθεί το θέμα των Γλυπτών»

Η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ελληνική πηγή το διέψευσε αυτό, σύμφωνα με το BBC.

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών ως κυβερνητική προτεραιότητα, δεν θα έθετε το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, δήλωσε στο Mega ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

«Ο πρωθυπουργός θέτει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών σε κάθε ευκαιρία, το έχει θέσει στο παρελθόν, και το έθεσε και την Κυριακή (…). Είναι μια γνωστή ελληνική θέση την οποία έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια (…). Ήμασταν ξεκάθαροι ότι το θέμα των Γλυπτών θα τεθεί (σ.σ.: στις συνομιλίες με τον Σούνακ)» εξήγησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ