Σκηνές εγγύτητας μεταξύ ξένων ηγετών στην πορεία του Παρισιού – ΦΩΤΟ

Η ιστορική πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι έδωσε ευκαιρίες για σκηνές σπάνιας εγγύτητας μεταξύ των ηγετών του κόσμου και για επικρίσεις για την παρουσία εκπροσώπων χωρών χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες για τον σεβασμό των ελευθεριών.

World leaders at Paris rally

Προερχόμενοι από πενήντα περίπου χώρες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έγιναν δεκτοί με ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το πλήθος όταν έφθασαν στην Πλατεία της Δημοκρατίας.

461338452-demonstrators-make-their-way-along-boulevard-voltaire

Με πρόσωπα σοβαρά , προχωρούσαν σε πυκνή διάταξη. Όπως και ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρετούσε τους κατοίκους στα παράθυρά τους κατά μήκος της διαδρομής.

Charlie Hebdo Demonstration in Paris

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αγκαζέ με το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Ανάμεσα στους δύο άνδρες, που έχουν να βρεθούν τόσο κοντά τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, το γαλλογερμανικό δίδυμο Ολάντ-Μέρκελ και ο πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η πορεία έδωσε την ευκαιρία και για μία ακόμη συνεύρεση: του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, εφημερίδα σύμβολο της ασέβειας, της ελευθεροστομίας και, κατά συνέπεια, της ελευθερίας της έκφρασης, η παρουσία στο Παρίσι εκπροσώπων κατασταλτικών καθεστώτων προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Στο όνομα ποιου πράγματος οι εκπρόσωποι καθεστώτων που διώκουν την ελευθερία του Τύπου έρχονται να παρελάσουν στο Παρίσι τιμώντας μία εφημερίδα που υπερασπίσθηκε πάντοτε τα υψηλότερη έννοια της ελευθερίας της έκφρασης;”, αναρωτήθηκαν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υποδεικνύοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Γκαμπόν, του Μπενίν.

Je suis Charlie από τους ηγέτες της Ευρώπης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ