Σήμερα η δίκη Μπελέρη στον Αυλώνα – Αποθεώθηκε η κόρη του σε συγκέντρωση – ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα το μεσημέρι (13/5) αναμένεται η δίκη του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονύση – Φρέντη Μπελέρη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος που συνελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5) στην Αλβανία, έξω από εστιατόριο, με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», θα δικαστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Αυλώνα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Αλβανία, υπάρχει η ελπίδα πως η αλβανική δικαιοσύνη θα αποφασίσει την απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη, με τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού ή της υποχρέωσης να εμφανίζεται στα όργανα της δικαιοσύνης όταν το κρίνουν.

Σύμφωνα με το himara.gr ο δικαστής έχει  τη δυνατότητα να ζητήσει άλλες 48 ώρες μέχρι να εκδώσει την απόφασή του και έτσι να φτάσει στο ανώτατο όριο κράτησης των 96 ωρών που προβλέπεται στην Αλβανία ύστερα από κάθε σύλληψη.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί από τον Φρέντη Μπελέρη, «με ιδιαίτερη συμμετοχή και ενθουσιασμό» αλλά και με «έκδηλο τον φόβο και την αγανάκτηση», όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως στην συγκέντρωση δεν υπήρχε καμία σημαία ούτε της Αλβανίας ούτε της Ελλάδας.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί δεν σταμάτησε λεπτό να φωνάζει συνθήματα υπέρ της νίκης του Φρέντη Μπελέρη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν στιγμή που η κόρη του υποψήφιου δημάρχου, Ερμιόνη, απευθύνθηκε στο κοινό στο τέλος της εκδήλωσης.

«Εμείς αποφασίζουμε για το καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Τώρα έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουμε τα πάντα, έχει έρθει η στιγμή να φέρουμε το καλύτερο μέλλον. Όλοι έχουμε λόγο γιατί η Χειμάρρα είμαστε εμείς» είπε η 17χρονη κόρη του Φρέντη Μπελέρη.


Υπενθυμίζεται πως στον υποψήφιο δήμαρχο έχει απαγορευτεί για 72 ώρες να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμο της Χειμάρρας. Πράγμα που σημαίνει πως ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση μέχρι και τις εκλογές, που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή (14/5), αφού η απαγόρευση ισχύει έως και την Δευτέρα. Αντίπαλος του Μπελέρη στον δήμο, είναι ο νυν δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος και υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πριν από λίγες ώρες δήλωσε πως η σύλληψη Μπελέρη αποτελεί «δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Διπλωματικό θρίλερ μετά τη σύλληψη Μπελέρη

Το θέμα της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη αποτελεί είδηση σε όλη την Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας». Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις.

Τελευταία χρονικά παρέμβαση για το ζήτημα είναι αυτή του εκπροσώπου του Στεητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν την βούληση τους μέσω ελεύθερων και δικαίων εκλογών.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σε μια πρώτη αντίδραση ανέφερε σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, ότι η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, ενός πολίτη της Αλβανίας που διαγωνίζεται για να εκλεγεί από τους συμπολίτες του, δεν χρήζει καμίας ειδικής μεταχείρισης, είναι ίσος ενώπιον του νόμου όπως όλοι.

Επεσήμανε ακόμη η επικεφαλής της Αλβανικής διπλωματίας πως, είναι στο χέρι των εισαγγελέων και των δικαστών να ασχοληθούν με αυτή την υπόθεση σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ζήτησε επίσης από τους Έλληνες φίλους μας στην Αθήνα , όπως ανέφερε, να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με υπομονή, επιτρέποντας στην Αλβανική δικαιοσύνη να κάνει το έργο της χωρίς εξωτερικές πιέσεις και διχαστικά μηνύματα.

Είναι πολύ καλό που ενημερώνονται οι Βρυξέλλες, αλλά πρέπει να περιμένουμε και να βγουν τα στοιχεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ