Σεισμός στην Τουρκία: Συγκινητικές στιγμές με την ΕΜΑΚ να απεγκλωβίζει 6χρονη και 50χρονο – Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Μάχη για τον εντοπισμό και την διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων στα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, δίνουν οι διασώστες της ελληνικής ΕΜΑΚ, που έχουν σπεύσει στη γειτονική χώρα και προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους στους συναδέλφους τους.

Σεισμός στην Τουρκία: Η στιγμή της διάσωσης του 50χρονου πατέρα από τους άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ – ΒΙΝΤΕΟ

Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα και ένα 6χρονο κοριτσάκι, που ήταν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια, στην πόλη Χατάι. Δυστυχώς, παρά τις επίπονες προσπάθειες των διασωστών, δεν είχε ευτυχή κατάληξη η επιχείρηση διάσωσης της αδελφής της, της 7χρονης Φατμέ, η οποία τελικά ανασύρθηκε νεκρή από τα συντρίμμια.

Οι διασώστες επιχειρούν μέσα στο κρύο και την βροχή, κάποιες φορές ακόμη και με γυμνά χέρια, προκειμένου να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν. Οι εικόνες που μεταδίδονται συγκλονίζουν, καθώς τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Πρώτα η χαρά της διάσωσης, μετά η θλίψη για ένα κοριτσάκι νεκρό και στη συνέχεια ξανά η ελπίδα.

Σεισμός στην Τουρκία: Οι διασώστες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν ζωντανή την αδελφή της 7χρονης Φατμέ – ΒΙΝΤΕΟ

Η αρχή έγινε με την διάσωση ενός 50χρονου πατέρα μίας 4μελούς οικογένειας, που εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Χατάι. Οι Έλληνες διασώστες συμμετείχαν στην επιχείρηση και κατάφεραν να προσεγγίσουν τον άνδρα, να τον τοποθετήσουν σε φορείο και να τον απομακρύνουν με ασφάλεια από το σημείο. Ο τραυματισμένος άνδρας παρελήφθη από ασθενοφόρο για να διακομιστεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο 50χρονος πάσχιζε να σώσει την 6χρονη κόρη του, στη διάσωση της οποίας εντοπίζονται πλέον οι προσπάθειες των διασωστών. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται αγκαλιά με το αδερφάκι του, το οποίο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Μάλιστα κοντά τους φέρεται να είναι και η μητέρα τούς, που έχει επίσης αποβιώσει.

Σεισμός στην Τουρκία: Ανασύρθηκε νεκρή η 7χρονη Φατμέ – Η δραματική επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Δείτε πλάνα της ΕΡΤ από την στιγμή της διάσωσης του 50χρονου:

Τραγική κατάληξη στην διάσωση της 7χρονης Φατμέ

Λίγο αργότερα, ελάχιστα μέτρα πιο μακριά, άλλοι Έλληνες διασώστες προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την 7χρονη Φατμέ, η οποία παρέμενε εγκλωβισμένη κάτω από τόνους μπάζα για ένα 24ωρο.

Την φωνούλα του κοριτσιού άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα και στη συνέχεια έσπευσαν και τα τουρκικά συνεργεία. Χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τα συντρίμμια. Κατάφεραν να μιλήσουν με το παιδί, το οποίο περιέγραψε την κατάστασή του, καθώς είχε παγιδευτεί το ένα χεράκι του και δεν μπορούσε να κουνηθεί.

Η μικρή ήταν εγκλωβισμένη σε βάθος επτά μέτρων. Οι διασώστες έφεραν εργαλεία, απομάκρυναν μπάζα και κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν μία δίοδο προς το μέρος της 7χρονης. Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Όταν τελικά κατάφεραν να φτάσουν στο παιδί, διαπίστωσαν ότι είναι νεκρό. Οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έβγαλαν το άψυχο σώμα της 7χρονης, ενώ ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές καθώς οι διασώστες αγκαλιάστηκαν με συναδέλφους τους από το ΕΚΑΒ και με δάκρυα στα μάτια ζήτησαν από τις κάμερες να φύγουν.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Ανασύρθηκε ζωντανή η αδελφή της Φατμέ

Μετά την λύπη, όμως, ήρθε η χαρά.

Ο άνθρωπος που άκουσε πρώτος την Φατμέ δεν έφυγε από το σημείο, παρά την συντριβή του για τον θάνατο της 7χρονης. Η αρχική εκτίμησή του ότι ενδεχομένως να υπάρχει κι άλλος εγκλωβισμένος, τελικά επιβεβαιώθηκε. Οι φωνές ενός δεύτερου κοριτσιού άρχισαν να ακούγονται, προκαλώντας την κινητοποίηση του ίδιου και των συναδέλφων του.

Χωρίς να έχουν σχετική πληροφόρηση, οι διασώστες συνειδητοποίησαν ότι κι άλλο παιδάκι ήταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια. Πρόκειται για την 6χρονη αδελφούλα της Φατμέ. Οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν το κοριτσάκι, να το βάλουν στο φορείο και να το βγάλουν ζωντανό από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες συγκλονίζουν γι’ ακόμη μια φορά. Οι διασώστες αγκαλιάζονται και ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

Δείτε το βίντεο από την διάσωση της 6χρονης:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ