Σε “χώρα ξηρασίας” έχει μετατραπεί η Αυστραλία – Σοβαρά προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία

Το σύνολο της πιο πολυπληθούς πολιτείας της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, πλήττεται από ξηρασία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο άνυδρος χειμώνας ενέτεινε τη χειρότερη ξηρασία που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά μέρη της ανατολικής Αυστραλίας.

Από τη Νέα Νότια Ουαλία προέρχεται σχεδόν το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας και σήμερα οι αξιωματούχοι κήρυξαν «το 100%» της πολιτείας «σε κατάσταση ξηρασίας».

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην πολιτεία που να μην ελπίζει να πέσει λίγη βροχή για τους αγρότες μας και τις κοινότητές μας», δήλωσε ο υπουργός Βασικών Βιομηχανιών της πολιτείας Νίαλ Μπλερ.

Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, αλλά και η περιφερειακή κυβέρνηση της πολιτείας έχουν προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση 576 εκ. δολαρίων Αυστραλίας (368 εκ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας.

Η νότια Αυστραλία έζησε το δεύτερο πιο ξηρό φθινόπωρο της από τότε που τηρούνται αρχεία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, με τις βροχοπτώσεις να είναι κατά 57 χιλιοστά κάτω του μέσου όρου.

Σε κάποιες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας καταγράφηκαν τον Ιούλιο λιγότερα από 10 χιλιοστά βροχής, ενώ οι συνθήκες αναμένεται να είναι πιο ξηρές απ΄ό,τι συνήθως και τους επόμενους μήνες.

Σήμερα αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι το 23% της πολιτείας κηρύσσεται σε κατάσταση «ακραίας ξηρασίας», ενώ το υπόλοιπο μέρος της σε κατάσταση «ξηρασίας», ή «επηρεασμένο από την ξηρασία».

Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη Νέα Νότια Ουαλία, καθώς περισσότερο από το μισό της γειτονικής πολιτείας του Κουίνσλαντ επίσης βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας. Μέρη της πολιτείας Βικτόρια και της Νότιας Αυστραλίας επίσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ξηρές συνθήκες.

Την Κυριακή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ προειδοποίησε ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «χώρα ξηρασίας».

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους, ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις νερού, ενώ επισημαίνουν ότι δεν είναι σε θέση να ταΐσουν τα ζώα τους.

Κάποιοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν έως και 10.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 6.000 ευρώ) ανά φορτηγό για να αγοράσουν σανό και να ταΐσουν τα ζώα, επεσήμανε ο Τέρνμπουλ.

Μάλιστα πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα ζώα τους.

Και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και στην υγεία των γεωργών και των καλλιεργητών, καθώς το ποσοστό αυτοκτονιών στις αγροτικές περιοχές είναι κατά μέσο όρο κατά 40% μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με την οργάνωση Sane Australia.

Ωστόσο αυτή η ξηρασία δεν ξεπερνά ακόμη τη λεγόμενη ξηρασία της χιλιετίας, που καταγράφηκε στην Αυστραλία από το 1997 ως το 2005 και θεωρείται η πιο καταστροφική καθώς προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σχεδόν στο 50% της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα.

Το φαινόμενο αυτό συνέπεσε με δύο συστήματα Ελ Νίνιο, τα οποία συχνά συνδέονται με ξηρασία στην Αυστραλία.

Νωρίτερα φέτος οι μετεωρολόγοι είχαν εκτιμήσει στο 50% τις πιθανότητες η Αυστραλία να ζήσει ακόμη ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο την άνοιξη, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: BBC

Φωτο: Reuters, NSW GOVERNMENT

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ