Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο Ερντογάν

Eγκλωβισμένη ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, η Τουρκία κινείται σε τεντωμένο σκοινί στη σκιά των οικονομικών επιπτώσεων στην ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει στρατόπεδο και δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει κυρώσεις, προσπαθώντας να διατηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές, στέλνοντας αμφίσημα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ αναδεικνύει το ζήτημα των Στενών του Βοσπόρου ως τη βασική της συνεισφορά στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Τόσο ο Ιμπραήμ Καλίν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέστησαν σαφές ότι η Αγκυρα δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ότι «η Τουρκία δεν χρειάζεται να επιλέξει πλευρά, κρατά μια στάση αρχής». Στην Άγκυρα υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην τουρκική οικονομία οι σκληρές κυρώσεις Ευρωπαίων αλλά και Αμερικανών και για το ενδεχόμενο να ασκηθεί πίεση από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον στην Τουρκία προκειμένου να συμπλεύσει μαζί τους και να εφαρμόσει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Η μεγάλη ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία και ο κυρίαρχος ρόλος της Μόσχας στη Συρία καθιστούν ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών της Άγκυρας, η οποία δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να «τετραγωνίσει τον κύκλο».

Πούτιν - Ερντογάν

Όλα τα μηνύματα από την Άγκυρα συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία δεν θέλει να επιλέξει οριστικά ένα στρατόπεδο και ότι επιθυμεί να συνεχίσει να έχει τις ίδιες σχέσεις που είχε και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. Η Τουρκία, αλλάζοντας λεξιλόγιο, υιοθέτησε πριν από περίπου μία εβδομάδα τον όρο του «πολέμου» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και εξέφρασε πολλές φορές ότι είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο εξακολουθούν να θεωρούνται αμφίσημες. Την ίδια ημέρα που η Τουρκία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναστολή της εκπροσώπησης της Ρωσίας, υποστήριξε και την απόφαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να διακόψει τη διαδικασία ένταξης της Ρωσίας και να κλείσει την αντιπροσωπεία του στη Μόσχα.

Ωστόσο, ψήφισε υπέρ της καταδίκης της ρωσικής εισβολής στα Ηνωμένα Έθνη. Η απόφαση να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ και να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου στα πολεμικά πλοία των παράκτιων και μη χωρών της Μαύρης Θάλασσας, εκτός από αυτά που θα επέστρεφαν στις βάσεις τους, είναι ένα βήμα που, όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, τη φέρνει πιο κοντά στη Δύση, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι τόσο σημαντικό για τους δυτικούς συμμάχους της.

«Η κίνηση αυτή θα είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα», δήλωσε στο CNN ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μουσταφά Αϊντίν, πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Τουρκίας, εξηγώντας ότι δεν έχει νόημα για τις χώρες του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στην περιοχή, καθώς η Ρωσία έχει πλήρη υπεροχή και μεγάλη δύναμη πυρός στη Μαύρη Θάλασσα. Πάντως, σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου, η Άγκυρα διεμήνυσε στη Μόσχα να μη στείλει τα τέσσερα πολεμικά να περάσουν τα Στενά προς την κατεύθυνση της Μαύρης Θάλασσας και εκείνη το δέχθηκε, καθώς τα πλοία αυτά δεν ανήκαν στις βάσεις της συγκεκριμένης περιοχής.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Ερντογάν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ