Άγριο «κυνήγι» των Ρώσων ολιγαρχών με την ειδική ομάδα «KleptoCapture»

Άγριο «κυνήγι» στα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών ξεκινούν ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι Αμερικανοί συστήνουν ειδική ομάδα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης με την ονομασία «KleptoCapture», με στόχο την επιβολή περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στους ολιγάρχες της Ρωσίας.

Τoυ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

. Οπως διευκρίνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για μια διατλαντική πρωτοβουλία, αφού και η Ε.Ε. προχώρησε σε ανάλογες εξαγγελίες λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Το «κυνήγι» των ολιγαρχών αποδίδει ήδη καρπούς. Την Τετάρτη, στο Αμβούργο, κατασχέθηκε η υπερπολυτελής θαλαμηγός του Αλίσερ Ουσμάνοφ, δισεκατομμυριούχου και φίλου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το σκάφος, αξίας 600 εκατ. δολαρίων, μήκους 156 μέτρων και χωρητικότητας σχεδόν 16.000 τόνων, είναι από τα μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο. Ακολούθησε την Πέμπτη η κατάσχεση της υπερπολυτελούς θαλαμηγού του στενού συνεργάτη του Βλ. Πούτιν, Ιγκόρ Σέτσιν. Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, «η Γαλλία κατέσχεσε γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά».

Υπήρχαν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η επιβολή των παγκόσμιων κυρώσεων είχε αντίκτυπο στους πλουσιότερους της Ρωσίας, πολλοί από τους οποίους θεωρείται ότι υποστηρίζουν τον Πούτιν. Ενας αυξανόμενος αριθμός σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες έχει φτάσει ήδη στον Ινδικό Ωκεανό, κάνοντας κρουαζιέρες στις Μαλδίβες και τις Σεϋχέλλες.

Ρώσοι ολιγάρχες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική ομάδα «KleptoCapture» θα απαρτίζεται από ειδικούς σε θέματα επιβολής κυρώσεων και ελέγχου εξαγωγών, καταπολέμησης της διαφθοράς, κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, φορολογικής επιβολής, ερευνών εθνικής ασφάλειας και συλλογής ξένων αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ΗΠΑ δεν ανακοίνωσαν ποιος θα ηγηθεί της νέας ειδικής ομάδας, αλλά είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει πράκτορες και αναλυτές από άλλες υπηρεσίες (όπως FBI, CIA, U.S. Marshals Service, U.S. Secret Service, υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων).

«Η ειδική ομάδα στέλνει ένα πολύ σαφές και αλάνθαστο μήνυμα σε όσους επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί με διαφθορά και που επιδιώκουν να αποφύγουν τις κυρώσεις: “ερχόμαστε για εσάς”», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Λίζα Μονακό. «Ερχόμαστε για το γιοτ σας. Ερχόμαστε για το learjet σας. Ερχόμαστε για τo σπίτι σας. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Εάν παραβιάσετε τους νόμους μας, θα λογοδοτήσετε».

Η δημιουργία της ομάδας «KleptoCapture» είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να απομονώσουν τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς ο Βλ. Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Εν μέσω της διεθνούς οργής για την εισβολή, έχει αυξηθεί η πίεση για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών που θεωρείται ότι παρέχουν υποστήριξη στον Πούτιν.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια.

Στο στόχαστρο και τα κρυπτονομίσματα

Η ειδική ομάδα θα στοχεύσει επίσης στις προσπάθειες χρήσης κρυπτονομισμάτων για αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και ξέπλυμα εσόδων. Μια ομάδα Δημοκρατικών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένων των Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μαρκ Γουόρνερ, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει για να επιβάλει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις από τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

«Η αυστηρή επιβολή της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία επιτρέπουν στους υπόπτους να παρακάμπτουν το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορούν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την αποφυγή κυρώσεων», έγραψαν οι γερουσιαστές. Οι ολιγάρχες της Ρωσίας ελέγχουν περίπου το 30% του πλούτου του ρωσικού κράτους -σε σύγκριση με το περίπου 15% που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι στη Γερμανία και στις ΗΠΑ- και έχουν οικονομικό πλούτο κρυμμένο σε υπεράκτιους ξένους λογαριασμούς όσο ολόκληρος ο πληθυσμός στην ίδια τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών.

Πολλοί από τους ολιγάρχες έχουν υπηρετήσει σε ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης του Πούτιν ή έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παροχή χρηματοδότησης είτε για τον Ρώσο Πρόεδρο προσωπικά είτε για τις προσπάθειες του Κρεμλίνουστο εξωτερικό. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν τις επιχειρηματικές ελίτ της Ρωσίας να υποστηρίξουν περισσότερο, όχι λιγότερο, τον Πούτιν, ενώ -επίσης δυνητικά- πλήττουν ακούσια τους ολιγάρχες που έχουν αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει συγκλονίσει τους πλούσιους Ρώσους σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες απειλούν τις επαύλεις τους στο Λονδίνο, τα πολυτελή σκάφη τους στη Μεσόγειο και τη θέση των παιδιών τους στα καλύτερα ιδιωτικά ευρωπαϊκά σχολεία.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ