Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν μετά τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού—Ετοιμάζει την αντεπίθεσή του

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις επιτυχίες που σημείωσε ο στρατός της Ουκρανίας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει στην αντεπίθεση στα ανατολικά και νότια της χώρας και έχει καταφέρει να ανακαταλάβει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή.

Μάλιστα, λόγω της δυσμενούς για τις ρωσικές δυνάμεις τροπή του πολέμου στην Ουκρανία, δημοτικοί σύμβουλοι ρωσικών πόλεων ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Κρεμλίνου. Δημοτικοί σύμβουλοι 18 περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τη Δευτέρα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραιτηθεί. Την έκκληση δημοσίευσε η δημοτικός σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.

«Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της» , αναφέρεται στην έκκληση.

Την περασμένη εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο του Σμολνίνσκογιε στην Αγία Πετρούπολη με απόφασή του είχε ζητήσει από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) να απαγγείλουν την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας και ως εκ τούτου να παυθεί από τα καθήκοντά του. Υπέρ ψήφισαν επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ τρεις δήλωσαν αποχή.

Την επομένη ημέρα 9 Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν την έκκληση κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους ασκήθηκε διοικητική δίωξη για «δυσφήμηση» του ρωσικού στρατού. Την ίδια ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιστοσελίδα του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Λομονόσοφσκι της Μόσχας, δημοσιεύθηκε έκκληση των δημοτικών συμβούλων προς τον πρόεδρο Πούτιν με την οποία του ζητούσαν να παραιτηθεί. Στην έκκλησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι για την ευημερία της χώρας πρέπει να αλλάζει η εξουσία και επεσήμαιναν ότι μετά την δεύτερη θητεία του Ρώσου προέδρου «όλα πήγαν ανάποδα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιάς

Μετά τις ουκρανικές επιτυχίες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στην Ουκρανία, που είχε τοποθετηθεί σε αυτό το πόστο μόλις πριν από 17 μέρες. Ο υποστράτηγος Ρομάν Μπερντνίκοφ αντικαταστάθηκε άμεσα από τον υποστράτηγο Αλεξάντερ Λάπιν, καθώς «χρεώθηκε» τις συντριπτικές ήττες και την άτακτη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης αντεπίθεσης από τους Ουκρανούς στο Χάρκοβο.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 5.800 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού

Από την έναρξη της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 5.800 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος Oryx. Στον κατάλογο του περιλαμβάνονται οχήματα και εξοπλισμός, η απώλεια των οποίων έχει επιβεβαιωθεί με οπτικά αποδεικτικά στοιχεία, φωτογραφίες ή βίντεολήψεις. Από αυτά, 3.670 καταστράφηκαν, 136 υπέστησαν ζημιές, 303 εγκαταλείφθηκαν και 1.692 αιχμαλωτίστηκαν.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει 1.073 άρματα μάχης (644 από αυτά καταστράφηκαν, 334 αιχμαλωτίστηκαν), 1.193 οχήματα μάχης πεζικού (751 καταστράφηκαν, 344 αιχμαλωτίστηκαν), 544 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (369 καταστράφηκαν, 139 αιχμαλωτίστηκαν) και 154 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (79 καταστράφηκαν, 64 αιχμαλωτίστηκαν).

«Δύσκολη» η κατάσταση στο μέτωπο, παραδέχεται ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών

Ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ντένις Πουσίλιν, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο μέτωπο, λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν καλά». Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην περιοχή του Χαρκόβου, αλλά επίσης και στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για «μαζικούς βομβαρδισμούς».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις των Ουκρανών στην πόλη Λιμάν. Η κατάσταση, αν και «δύσκολη», παραμένει «υπό έλεγχο», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις «προωθούνται σε ορισμένες ζώνες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τους Ρώσους

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι στρατιώτες μας έχουν ήδη απελευθερώσει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και εξακολουθούμε να προελαύνουμε”, τόνισε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε ξεχωριστά τρεις στρατιωτικές μονάδες, των οποίων εξήρε «τη γενναιότητα» στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης η οποία θα οδηγήσει, αν εδραιωθούν οι νίκες, στα σημαντικότερα εδαφικά κέρδη για την Ουκρανία μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου στα τέλη Μαρτίου.

Ουκρανός στρατιωτικός: Η αντεπίθεση του στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και στρατηγικής σημασίας

Ο εκπρόσωπος τύπου της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού συνταγματάρχης Σεργκέι Τσερεβάτιι, δήλωσε στο BBC ότι η επιτυχής αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα της έχουν στρατηγική σημασία.

Οι τελευταίες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού οφείλονται σε μια σειρά λόγους, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται, όπως είπε, ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε η διοίκηση, ο λεπτομερής σχεδιασμός όλων των λεπτομερειών της επιχείρησης, οι παραπλανητικοί ελιγμοί, η επιλογή των πιο απρόσμενων τοποθεσιών για να πληγεί η άμυνα του εχθρού και αναμφισβήτητα το υψηλό μάχιμο ηθικό των ουκρανών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον Τσερεβάτιι η αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν αποφασιστικής σημασίας, επειδή στην πραγματικότητα στερεί από τους Ρώσους την δυνατότητα να συνεχίσουν την επίθεση στο Σλαβιάνσκ και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς. Επίσης , υπογράμμισε ο Τσερεβάτιι, καταφέραμε να εκδιώξουμε τον εχθρό από το ίδιο το Χάρκοβο, που είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό και βιομηχανικό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να βομβαρδίζει το ρωσικό πυροβολικό.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός, τόνισε ότι οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού αποσκοπούν στο να κάμψουν σθεναρά το ηθικό του εχθρού. Είπε επίσης ότι «υπάρχουν σχέδια να απελευθερωθεί ολόκληρη η Ουκρανία, εκπονούνται λεπτομερώς επιχειρήσεις» και προσέθεσε ότι «σημαντική πτυχή στην περίπτωση αυτή είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια , την οποία αφομοιώνουμε γρήγορα».

Ετοιμάζει την αντεπίθεσή του ο Πούτιν

Σύμφωνα με το BBC, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίσει την ιστορία της Ρωσίας, στην οποία οι Ρώσοι ηγέτες που έκαναν πολέμους και δεν τους κέρδισαν, δεν είχαν καλό τέλος. Η ήττα της Ρωσίας από την Ιαπωνία οδήγησε στην πρώτη Ρωσική Επανάσταση του 1905. Οι στρατιωτικές αποτυχίες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πυροδότησαν την Επανάσταση του 1917 και το τέλος του Τσάρου. Ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει ο ηττημένος. Πλέον όλοι αναρωτιούνται πώς θα απαντήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, AFP, DW, Reuters, NovayaGazeta.Europe

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ