Σάλος στο Πακιστάν: ΒΙΝΤΕΟ δείχνει ορειβάτες να προσπερνούν χτυπημένο αχθοφόρο – Τον άφησαν να πεθάνει

Σάλο έχουν προκαλέσει στην ορειβατική κοινότητα οι εικόνες από βίντεο με ορειβάτες που επιχειρούν να φτάσουν στην κορυφή του όρους Κ2, καθώς φαίνεται να περνούν πάνω από το πτώμα ενός αχθοφόρου. Αρχικά μεταδόθηκε ότι τον προσπερνούσαν χωρίς να τον βοηθήσουν, ωστόσο, οι απόψεις ποικίλουν.

Την ώρα που ο Μοχάμεντ Χασάν βρισκόταν σοβαρά τραυματισμένος, 1.300 πόδια από την κορυφή του Κ2, δεκάδες ορειβάτες τον πλησίαζαν προσεκτικά, ρισκάροντας τη ζωή τους καθώς γαντζώνονταν στο στενό περβάζι, στο οποίο περπατούσαν ανεβαίνoντας προς την κορφή. Όπως γράφει η Daily Mail, οι ορειβάτες συνεχίζουν να προχωρούν – πηδώντας επάνω από τον 27χρονο που είχε χτυπήσει, και αφήνοντάς τον να πεθάνει, για να συνεχίσουν την δική τους προσωπική προσπάθεια για να κατακτήσουν την δόξα. Τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από το περιστατικό, η απόφασή τους να τον αφήσουν έχει προκαλέσει κατακραυγή στην ορειβατική κοινότητα.

Τι δείχνει το βίντεο

Το Κ2 είναι η δεύτερη υψηλότερη κορφή του κόσμου, μετά το όρος Έβερεστ, με ύψος 8.611 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και της Αυτόνομης  Επαρχίας Τασκούργκαν Τατζίκ, της Κίνας. Είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η ψηλότερη κορυφή του Πακιστάν. Ο Χασάν, πατέρας τριών παιδιών, από το Πακιστάν, ήταν αχθοφόρος σε ορειβατικές αποστολές που πηγαίνουν σε μεγάλα υψόμετρα. Εργαζόταν για την Lela Peak Expedition, και χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα στις 27 Ιουλίου.

Τα πλάνα δείχνουν ανθρώπους να περνούν πάνω από τον Χασάν, καθώς αυτός είναι πεσμένος στο χιόνι. Στη συνέχεια, το βίντεο γυρίζει και δείχνει σύννεφα αρκετές χιλιάδες πόδια κάτω από αυτούς, αποκαλύπτοντας πόσο ψηλά βρισκόταν η κάμερα και η αποστολή, όταν τραβήχτηκαν τα πλάνα. Ο αέρας είναι τόσο αραιός σε αυτό το υψόμετρο που όλοι οι άνθρωποι που φαίνονται στο βίντεο φορούσαν μάσκες οξυγόνου.  Φαίνεται ότι μόνο ένα άτομο κατέληξε να βοηθήσει, ένας άγνωστος διασώστης που κατάφερε να τον κρατήσει στις αισθήσεις του για λίγο, πριν πεθάνει από τα τραύματά του. Δεν υπήρξε καμία επιχείρηση διάσωσης για να βοηθηθεί ο νεαρός άνδρας, γράφει η Daily Mail. Οι αναβάσεις στην Κ2 έχουν εξελιχθεί σε πολύ ανταγωνιστικές περιπέτειες, μεταξύ των ορειβατών που αγωνίζονται για την πρωτιά.

H Daily Mail γράφει ότι αυτή η φωτογραφία πρέπει να είναι του Χασάν, με βάση τις φωτογραφίες των πακιστανικών ΜΜΕ.

Η άλλη άποψη

Ωστόσο παρά τους ισχυρούς αυτούς ότι ο Χασάν αφέθηκε αβοήθητος, έχουν κυκλοφορήσει και διαφορετικές μαρτυρίες για την τραγωδία, οδηγώντας σε αβεβαιότητα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη σε όλη τη διαδρομή προς την κορυφή του Κ2.

Ο Lakpa Sherpa, ένας ορειβάτης που βρισκόταν στην ανάβαση και τράβηξε το βίντεο, δήλωσε στη MailOnline ότι το υλικό δεν αποτυπώνει αυτό που πραγματικά συνέβη:


«Κάποιοι από τους ορειβάτες προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή του, αν και πέθαινε. Η πραγματικότητα είναι ότι προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή και αυτό είναι κάτω από το μεγάλο λαιμό του βουνού, όπου είναι αδύνατο να διασχίσει κανείς χωρίς  σχοινί, οπότε είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πολλοί ορειβάτες του είπαν να γυρίσει πίσω, καθώς είχε πολύ κακό εξοπλισμό. Δεν ήταν καλά εξοπλισμένος και επίσης υπήρχε πολύ κακός , αλλά δεν άκουσε και τότε έπεσε. Ήταν πολύ δύσκολο να κατεβάσουμε το σώμα. Οι άνθρωποι έχουν αποστολή. Πρέπει να ανέβουν στην κορυφή του βουνού. Κι έχουν μόνο μια μικρή πιθανότητα να το πετύχουν», είπε.

Η Βουλγάρα ορειβάτης Silvia Azdreeva, η οποία βρισκόταν στο ταξίδι όταν πέθανε ο Hassan, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι η αναρρίχηση στο K2 δεν είναι για λιπόψυχους: Στον Κ2 δεν υπάρχει κανείς να σε σώσει τόσο γρήγορα, θα πρέπει να περιμένεις μέρες αν σου συμβεί κάτι. Αυτό το βουνό δεν είναι για όλους. Το K2 έχει πολύ βαρύ χαρακτήρα».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ