Σάλος στην Αυστραλία: Πολιτικός πρότεινε να μετονομαστούν η Κουίνσλαντ και η Βικτόρια

Οργή προκάλεσε η Αυστραλή πολιτικός Λίντια Θορπ η οποία απαίτησε να μετονομαστούν οι Πολιτείες της Κουίνσλαντ και της Βικτόρια επειδή τιμούν τη Βρετανίδα πρώην βασίλισσα και επικεφαλής της αυτοκρατορίας που σκότωσε ανθρώπους. Η Θορπ, που εκπροσωπούσε τους Πράσινους στη Βικτωριανή Νομοθετική Συνέλευση το 2017 και το 2018, είπε ότι τα εδάφη πήραν τις ονομασίες τους λόγω «εισβολής στη χώρα» και λόγω αυτής της ιστορίας οι τίτλοι «προκάλεσαν βλάβη» στους Αβορίγινες. Αλλά οι δηλώσεις αυτές της πολιτικού, που ήταν η πρώτη γυναίκα Αβορίγινα που εξελέγη στο κοινοβούλιο της Βικτόρια, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από χρήστες του Twitter, όπου την κατηγόρησαν ότι “πήδηξε στο όχημα” και πως το επώνυμό της “Θορπ” δείχνει αγγλική καταγωγή οπότε θα μπορούσε να το αλλάξει και αυτό σύμφωνα με το δικό της σκεπτικό.

Στο μεταξύ ο βουλευτής των Τόρι Μαρκ Φρανσουά είπε στη MailOnline: “Εκτός κι αν κάνω λάθος, πριν από πολλά χρόνια η Αυστραλία ψήφισε δημοκρατικά σε δημοψήφισμα να διατηρήσουν την Αυτού Υψηλότητά της τη βασίλισσα ως επικεφαλής του κράτους. Στον απόηχο αυτής της απόφασης, μου φαίνεται ότι αυτή η πρόταση δεν θα βρει και πολύ θερμή στήριξη στην Αυστραλία. Όλοι θα ήμασταν καλύτερα αν επικεντρωθούμε στην προοπτική μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Βρετανία και Αυστραλία”. Η βασίλισσα Βικτόρια έδωσε ειδική άδεια να γίνει ανεξάρτητη αποικία το 1859 και η νέα αποικία ονομάστηκε Κουίνσλαντ (γη της βασίλισσας) προς τιμήν της. Επίσης, Η Βικτόρια ονομάστηκε από τη βασίλισσα Βικτόρια όταν ιδρύθηκε η αποικία το 1851.

Η Θορπ είπε σε συνέντευξη στη Herald Sun: “Οτιδήποτε έχει ονομαστεί από κάποιον που προκάλεσε κακό ή σκότωσε ανθρώπους, πιστεύω πρέπει να του αλλάξουμε όνομα”. Νωρίτερα την Τετάρτη είπε στο news.au: “ίσως είναι κάτι που η κυβέρνηση της Κουίνσλαντ μπορεί να το διαπραγματευτεί σε μια συνθήκη. Δεδομένου ότι όλοι μιλάμε για το αποικιακό παρελθόν και πως όλα έχουν ονομαστεί ως αποτέλεσμα της εισβολής στη χώρα, γιατί να μην διαπραγματευτούμε την αλλαγή του ονόματος; Μπορεί να μείνει το ίδιο. Αλλά γιατί να μην το ρίξουμε στο τραπέζι; Ίσως πρέπει να λάβουμε αποφάσεις, να αλλάξουμε ονομασίες τόπων, ονομασίες πολιτειών και οτιδήποτε άλλο προκαλεί πόνο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ