Ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν ανοιχτά της Αυστραλίας

Ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν ανοιχτά της Αυστραλίας

Η Αυστραλία παρακολουθεί από χθες με τρία πολεμικά πλοία τα τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν ανοιχτά των βόρειων ακτών της χώρας.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι πρόκειται για μία κίνηση επίδειξης ισχύος εκ μέρους του προέδρου της Ρωσίας, εν όψει της συνόδου κορυφής της G 20 στην οποία θα συμμετάσχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αμφιβολίες για τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου στη σύνοδο αντιδρώντας στην κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Arilines στην ανατολική Ουκρανία τον περασμένο Ιούλιο.

Η πιθανότητα να μην προσκληθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπρισμπέιν, έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Καμπέρας-Μόσχας.

Οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι η πτώση του αεροσκάφους προκλήθηκε από πύραυλο που είχε χορηγήσει η Ρωσία στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, πράγμα που αρνείται η Μόσχα.

Μάλιστα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι ‘Αμποτ επανέλαβε και χθες πως ρωσικός πύραυλος έριξε το μαλαισιανό αεροσκάφος.

«Αν μη τι άλλο αυτό είναι ανθρωποκτονία» είπε.

«Οι Κόκκινοι έρχονται» γράφει ο αυστραλιανός Τύπος αλλά η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ λέει πως «η Ρωσία είναι εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου η Ρωσία».

Από τη σύνοδο της ASEAN στη Μιανμάρ, ο Τόνι Αμποτ υποβάθμισε το γεγονός της παρουσίας των ρωσικών πολεμικών πλοίων λέγοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστη η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων από τη Ρωσία κοντά σε περιοχές όπου διεξάγονται σημαντικές διεθνείς διασκέψεις.

“Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία εντείνει την παρουσία της σε στρατιωτικό επίπεδο εδώ και λίγο καιρό. Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, σε ποιον βαθμό το κάνει αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία”, σχολίασε ειρωνικά προσθέτοντας: “Κατά συνέπεια, δεν μάς εκπλήσσει. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε”.

 

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Οι πολυτελείς σουίτες των ηγετών της G20

Μόσχα: To υποβρύχιο είναι ολλανδικό

Κάμερον: Προειδοποίηση για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ